De nieuwspiepjes verdwijnen op de radio, want we luisteren vaker digitaal

Drie piepjes, twee korte en één lange. Bijna honderd jaar gold het geluid, ‘pips’ in radiojargon, als een even onpersoonlijk als herkenbaar signaal voorafgaand aan het nieuwsbulletin. Nu wordt de vormgeving van NPO Radio 1 aangepast en daarmee verdwijnen ook de piepjes.

Het beëindigen daarvan hangt samen met de reden waarom het geluidssignaal werd ingevoerd. De pips werden namelijk uitgezonden zodat luisteraars een audiosignaal hadden dat precies het begin van het uur aangaf. Op die manier konden klokken en horloges op de seconde gelijk worden gezet met de tijd in Hilversum.

„Iedereen heeft tegenwoordig goede digitale horloges en mobiele telefoons die exact gelijk lopen”, zegt zendercoördinator Laurens Borst. „Ook hebben mensen die digitaal luisteren via het zogeheten DAB-systeem al een vertraging van één seconde.”

Nu de vormgeving van NPO Radio 1 verandert, vond de omroep het tijd om ook dit aspect aan te passen.

Al vanaf 1923 wordt er in Hilversum gewerkt met een soort geluidssignaal, schrijft Jan J. van Herpen in zijn boek De radio van heel vroeger. Toen zat er nog veel vertraging op. Pas vanaf 1948 werd de radiotijd door de Nederlandse Radio Unie gelijkgesteld met de synchroonklok in het Dr. Neherlaboratorium.

Toen in 2001 de toenmalig zendercoördinator de pips wilde aanpassen, kwam er verzet. Onder meer van de duivenmelkersvereniging, die het Hilversumse signaal gebruikte om op vrijdag de horloges gelijk te zetten.