Dafne Schippers pakt EK-brons op 100 meter

Het lukte Schippers in Berlijn niet om haar kampioenstitel voor een derde jaar te prolongeren.

Foto Christian Bruna/EPA

Dafne Schippers heeft dinsdagavond tijdens het Europees Kampioenschap in Berlijn brons veroverd op de 100 meter. Daarmee lukte het haar niet om haar kampioenstitel te prolongeren.

De Britse Dina Asher-Smith was met 10,85 te snel voor de titelverdedigster, die haar race eindigde met 10,99. Desondanks zette ze dinsdagavond haar beste tijd van het jaar neer; voor het eerst liep ze onder de elf seconden. Zelf zei Schippers na afloop blij te zijn met het brons. Jamile Samuel, de tweede Nederlandse in de finale, eindige als vijfde. Vorig jaar werd Schippers nog gekozen tot sporter van het jaar, naast wielrenner Tom Dumoulin.

Twitter avatar EuroAthletics European Athletics The first half of a sprint double? Dina Asher-Smith wins the European 100m title in 10.85 ahead of Gina Luckenkemper (10.98) and reigning two-time champion Dafne Schippers (10.99). #EC2018 #TheMoment https://t.co/2rIbzt8w72

Later op dinsdagavond kwam Churandy Martina nog in actie op het koningsnummer. De titelverdediger moest het doen met de zesde plek; goud ging naar de Brit Zharnel Hughes. Na afloop zei de sprinter niet volledig fit te zijn geweest en last te hebben gehad van zijn achillespees. Desondanks zette ook Martina met 10,16 zijn beste tijd van het seizoen neer. Woensdag staat Martina in de halve finales van de 200 meter.