Brieven

Brieven 7/8/2018

Daniele Gatti

Onschuldig tenzij...

Daniele Gatti is het zoveelste slachtoffer van een directie die individuele rechtsbescherming ondergeschikt maakt aan collectieve belangen. Voordat er ook maar een enkel rechtmatig oordeel is gegeven, veroordeelt de directie Gatti tot werkloosheid. Het is in de #MeToo-discussie al vaak gezegd: in een rechtsstaat is iemand pas schuldig als hij door daartoe bevoegden is veroordeeld. Wederom heeft een directie het oordeel niet afgewacht en is afgegaan op eenzijdige verklaringen. Ongetwijfeld had het het belang van het orkest voor ogen. Misschien waren ze bang dat vrouwelijke leden van het KCO zouden weglopen of dat de subsidiekanalen zouden opdrogen of dat de zalen leeg zouden lopen. Dat kan allemaal waar zijn, maar hoe groot dat belang ook is, nooit en te nimmer mag een dergelijk besluit worden genomen op basis van eenzijdige verklaringen. Hooguit kan de beschuldigde op non-actief worden gesteld hangende een rechtmatig oordeel.

Vaccinaties

Doorgeschoten liberalen

Rosanne Hertzberger verklaart het al dan niet verplicht vaccineren een van de moeilijkste vraagstukken van deze tijd (Vaccineren: Ja. Verplichten: nee, 4/8). Vanwaar die worsteling? Al sinds mensenheugenis zijn er in ons land wetten tegen kindermishandeling, met diverse sanctiemogelijkheden, waaronder als ultimum remedium de optie ouders uit de ouderlijke macht te ontzetten. Waarom dan zo coulant omgaan met ouders die hun kinderen weloverwogen inentingen onthouden, met mogelijk nog gruwelijkere consequenties dan mishandeling, waaronder onnodig overlijden? Hertzberger pleit voor het recht „je belachelijk onwetenschappelijk te gedragen”, en volwassenen mogen voor zichzelf hun goddelijke gang gaan, maar toestaan dat ze hun kinderen blootstellen aan levensgevaarlijke idee-fixen is een staaltje volstrekt doorgeschoten liberalisme.

Publieke omroep

Alles voor de kijkcijfers

Caroline de Gruyter wijst op de bijdrage van de publieke omroep aan de publieke ruimte (De strijd om de publieke omroep, 4/8). Die wordt in veel landen in twijfel getrokken, maar ook de Nederlandse publieke omroep doet zichzelf de das om met ondermaatse programma’s die vooral door kijkcijfers worden bepaald. Wil het bestaansrecht houden, dan moeten sport- en amusementsprogramma’s over naar commerciële partijen. Het budget kan dan naar de echte taak: bijdragen aan de publieke ruimte. Meer documentaires, onderzoeksjournalistiek en een journaal dat de kijker serieus neemt.

Sekse

Op je achterhoofd

Sekse zit tussen je benen, schreef NRC (Leonne (57) is geen hij, geen zij, maar allebei, 1/8). Nee hoor, het zit overal. Ooit was ik om archeologische redenen bezig met secundaire geslachtskenmerken aan botten en vertelde daarover aan mijn jaarclubgenoten. Mannen, voel aan je achterhoofd, grote kans dat je een knobbel voelt. Als je dadelijk een echtgenote kust, beroer dan haar achterhoofd licht. Grote kans dat er daar géén zit. Verdomd, zei menigeen daarna met lachende ogen. Het werd een leuke borrel.

Correcties/aanvullingen

Polen

In de column Rechters moeten zuinig zijn met opzien baren (Opinie & Debat, 4/8, p. O4) stond ten onrechte vermeld dat de rechtbank Amsterdam een doorlevering aan Polen onlangs weigerde. Dat moet zijn ‘heeft opgeschort’.

Willem van Otterloo

In het artikel Een wereld van macht en creatieve intimiteit over het ontslag van Daniele Gatti (4/8, p. 21) stond dat dirigent Willem van Otterloo omkwam tijdens te snel rijden. Van Otterloo hield weliswaar van snel rijden, maar bij zijn fatale ongeluk zat hij niet zelf achter het stuur.

Start-ups

In het artikel Ik ben helemaal geen extreem outdoorfiguur (4/8, E6-7) stond vermeld dat Pieter Saman twee start-ups heeft opgezet die beide failliet zijn gegaan. Dat is onjuist. Hij begon drie start-ups, waarvan er één failliet ging.