Wetenschappelijk instituut Denk moet 16.000 euro terugbetalen

Het geld werd uitgegeven aan een “ondeugdelijke en onvolledige” data-analyse, zegt Statera, het wetenschappelijke instituut van Denk. Het bedrijf dat de analyse uitvoerde zegt geleverd hebben conform afspraken.

Het partijkantoor van Denk in Rotterdam
Het partijkantoor van Denk in Rotterdam Foto: Marco de Swart/ANP

Statera, het wetenschappelijk bureau van politieke partij Denk, moet 16.000 euro aan subsidie terugbetalen die het ontvangen heeft voor een campagne rond het referendum over de inlichtingenwet. Het geld werd uitgegeven aan “een data-analyse” door een derde partij. Denk bevestigt desgevraagd het voorlopige oordeel van de referendumcommissie.

Statera kreeg in januari circa 22.300 euro van de referendumcommissie voor het “uitvoeren van een big data analyse en het delen van deze inzichten met de media en het organiseren van een informatiebijeenkomst met een paneldiscussie.”

Daarvan werd ongeveer 16.000 euro besteed aan onder meer een kiezersonderzoek, dat uitgevoerd werd door het bedrijf Optimus Ad. Het onderzoek moest duidelijk maken “hoe het kiezerslandschap verandert”, aldus partijleider Kuzu destijds. Statera zegt dat deze analyse “ondeugdelijk en onvolledig” was en dat de referendumcommissie deze mening deelt. De commissie wil geen reactie geven op de uitspraken van Statera en komt later met haar definitieve oordeel.

‘Conform afspraken’

Eduard Nandelall, directeur van Optimus Ad, zegt echter geen schriftelijke klacht in de daarvoor bestemde termijn te hebben ontvangen en dat het geleverde werk conform afspraken was. “Statera heeft die subsidie verkwanseld. Ik heb uitgevoerd wat ik met ze heb afgesproken.”

In een persverklaring zegt Statera-directeur Gladys Albitrouw, tevens penningmeester van Denk, dat het wetenschappelijk instituut “veel waarde hecht aan correct onderzoek en een verantwoorde omgang met publieke middelen.” Ook heeft Statera al in mei bij de referendumcommissie aangegeven ontevreden te zijn met het werk van Optimus Ad. Het instituut heeft het bedrijf inmiddels verzocht het geld terug te betalen.

Een eventuele gang naar de rechter ziet Nandelall met vertrouwen tegemoet. “Ik heb niets met de referendumcommissie te maken, maar enkel met Statera.”

PVV-advertentie

Het bedrijf van Nandelall verzorgde ook een onlinecampagne voor Denk waarin een vervalste PVV-advertentie figureerde met de tekst: “Na 15 maart [datum van de verkiezingen, red.] gaan wij Nederland zuiveren van Marokkanen.” Nandelall zegt dat dit het idee van Denk-voorman Farid Azarkan was. Azarkan ontkende dit destijds tegenover NRC: “Zo doen wij niet aan politiek.” Het plan ging niet door omdat het partijbestuur de campagne “te ver” vond gaan.

Lees ook: Denk overwoog bij Kamerverkiezingen vervalste PVV-campagne.