Voor tweede keer landelijke hittegolf deze zomer

Sinds zondag 29 juli was het 25 graden of meer in De Bilt en werd het op drie dagen tropisch warm. In sommige delen van Nederland is al bijna een maand sprake van een hittegolf.

Bij een zorgcentrum in het Rotterdamse Crooswijk is een strandje aangelegd om de bewoners wat verkoeling te geven.
Bij een zorgcentrum in het Rotterdamse Crooswijk is een strandje aangelegd om de bewoners wat verkoeling te geven. Foto Jerry Lampen/ANP

Voor de tweede keer deze zomer heeft Nederland te maken met een officiële hittegolf. Dat meldt het KNMI maandag. Van een hittegolf is sprake als bij het KNMI in De Bilt ten minste vijf dagen op rij een temperatuur van 25 graden of hoger wordt gemeten en het binnen die reeks op zeker drie dagen 30 graden of meer is.

Maandag werd om 14.00 uur 30,2 graden gemeten op het weerstation in De Bilt, meldt Weerplaza. De tweede officiële hittegolf begon op zondag 29 juli.

Het KNMI verwacht dat deze hittegolf aanhoudt tot donderdag 9 augustus. Voor dinsdag worden opnieuw tropische temperaturen voorspeld. In het (zuid)oosten kan het zelfs 37 graden worden. Woensdag en donderdag kan het nog 25 tot 30 graden worden, maar dan gaat het waarschijnlijk wel regenen en onweren. Vanaf vrijdag wordt het een stuk koeler.

Op sommige plekken al langer hittegolf

Van 15 tot en met 27 juli deze zomer was ook al sprake van een hittegolf. Alleen op zaterdag 28 juli werd het geen 25 graden in De Bilt, de temperatuur kwam tot op 24,2 graden. In delen van Limburg, Noord-Brabant en Gelderland kwam de temperatuur wel boven de grens. Daar is al sinds 12 juli een hittegolf aan de gang.

In Brabant en Limburg is een hittegolf niet uitzonderlijk, aldus het KNMI. Daar komen ze vaker voor en duren ze bovendien vaak langer dan elders in het land. In het noorden en vooral langs de kust zijn tropische temperaturen wel bijzonder.

De langste gemeten landelijke hittegolf in Nederland was in de zomer van 1975, toen het achttien dagen achtereen zomers warm was en zes tropisch. Een jaar later duurde de hittegolf zeventien dagen, met maar liefst tien tropische dagen. Het is twee keer eerder gebeurd dat in één zomer twee keer een hittegolf voorkwam, voor het laatst in 2006.

Lees ook: Het voortdurende gebrek aan regen laat zich gelden

Nederland kampt met watertekort

Vorige week werd bekend dat Nederland door de droogte ook te maken heeft met een officieel watertekort. Landelijk is een grotere vraag naar water dan wat er door regen valt en via de rivieren binnenkomt.

De langdurige droogte wordt “niet één op één” veroorzaakt door de hittegolf, maar “primair door het neerslagtekort”, zegt klimaatonderzoeker van het KNMI Geert Jan van Oldenborgh tegen NRC. Het kan elkaar wel versterken; er is weinig neerslag in combinatie met warmte en veel zon, waardoor water sneller verdampt.

Het huidige neerslagtekort van 300 mm is de op vier na hoogste sinds 1906, laat Van Oldenborgh weten.

Extra maatregelen

De drinkwatervoorziening is niet in gevaar, wel zijn nieuwe maatregelen genomen om het waterpeil op niveau te houden. De waterverdeling wordt bovendien niet langer lokaal maar landelijk besproken. Daarbij wordt per locatie bepaald hoe het water wordt verdeeld tussen bijvoorbeeld scheepvaart, landbouw of natuur.

Vooral de landbouw, de natuur, scheepvaart en industrie hebben last van de droogte. Voor boeren zijn daarom enkele regels versoepeld om praktische knelpunten weg te nemen. Ook is de kwaliteit van het water verslechterd. Op veel plekken komt blauwalg, botulisme en vissterfte voor.

Haven Deventer dicht

De haven in Deventer is maandagavond afgesloten vanwege de lage waterstand. Schepen kunnen er voorlopig niet in of uit. Op verzoek van het Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft de gemeente de sluisdeuren gesloten.

Hoe lang dat duurt is niet duidelijk, dat is afhankelijk van de waterstand. Het waterpeil van de IJssel staat zeer laag, waardoor de sluisdeuren het verschil met het waterpeil in de haven niet aankunnen. “Door deze maatregel is de veiligheid voor het achterliggende gebied gewaarborgd”, aldus de gemeente.

Correctie (07-08-2018): De langste hittegolf in Nederland was in de zomer van 1975, niet in 1979 zoals aanvankelijk in het bericht stond.