Tweet van Trump

Gesprek met Russen in Trump Tower ging toch over Hillary Clinton

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondagochtend erkend dat zijn zoon Donald jr. een groep Russen heeft ontmoet om belastende informatie over Hillary Clinton te krijgen in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Eerder zei Trump juist dat tijdens de ontmoeting in 2016 in Trump Tower met leden van zijn campagneteam alleen gesproken werd over adoptie.

In een tweet spreekt Trump van „nepnieuws, een compleet verzinsel”, over de ontmoeting die zijn „geweldige zoon” had met de Russen. Min of meer terloops schrijft hij dat de bijeenkomst bedoeld was „om informatie in te winnen over een tegenstander”.

Trump ontkent in de tweet bezorgd te zijn over eventuele juridische gevolgen van de ontmoeting van zijn team met de vier Russen, van wie twee connecties hadden met het Kremlin. De afspraak was volgens hem „helemaal legaal” en in de politiek zeker niet ongebruikelijk. De president voegt er aan toe dat hij zelf niet op de hoogte was van de afspraak, die volgens hem uiteindelijk op niets uitdraaide.

Het is de vraag of een dergelijke ontmoeting strafbaar is. Dat Trump de ontmoeting legaal noemt is een nieuwe defensiestrategie die de Amerikaanse president omarmd heeft. Samenzwering, ‘collusion’, is niet noodzakelijkerwijs strafbaar. Wel kunnen campagnemedewerkers aangeklaagd worden als bewezen wordt dat ze met Russen samengewerkt hebben om de Amerikaanse wet te overtreden.

Uit eerder gepubliceerde e-mails bleek dat de zoon van Trump reikhalzend uitkeek naar de potentieel belastende informatie die de Russen beloofden. Later verklaarde Donald jr. dat de Russen probeerden te lobbyen tegen een pakket Amerikaanse sancties uit 2012. In reactie op deze sancties verbood de Russische regering het adopteren van kinderen door Amerikanen.

Vorige maand meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN dat Trumps oud-advocaat Michael Cohen bereid zou zijn te getuigen dat Trump wel degelijk wist van de ontmoeting met de Russen, en ook dat het zou gaan om belastende informatie over Hillary Clinton. Daarop ontkende Trump nog via Twitter dat zijn team ooit met de Russen zou hebben samengewerkt – alleen Democraten zouden dat volgens hem ooit hebben gedaan.

Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden vorig jaar dat Rusland geprobeerd heeft om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Vorige maand klaagden de VS dertien Russische inlichtingenofficieren aan voor het hacken van servers van de Democraten. Gevoelige informatie werd vervolgens op strategische tijdstippen gepubliceerd, onder meer via WikiLeaks.