Smakelijk gemak

In de keuken van een van ’s werelds beroemdste restaurants, het Kopenhaagse Noma, was het verboden voor medewerkers een relatie met elkaar aan te gaan, want iedereen weet: als zo’n relatie stukloopt, heb je ellende op de werkvloer. Maar het verrukkelijkste aan de liefde is dat het overal maling aan heeft. Dus toen eigenaar en chefkok René Redzepi verliefd werd op een van zijn medewerksters was weerstand bieden totaal zinloos. Regels zijn er om gebroken te worden.

De twee zijn inmiddels al jaren getrouwd en hebben drie dochters. Redzepi is uitgegroeid tot een van de meest vernieuwende chefs en zijn vrouw, Nadine Levy Redzepi, is boekingsmanager van het restaurant waar de hele foodie-wereld wil eten. Het is schier onmogelijk een tafeltje te bemachtigen. Mij lukte het desondanks een paar keer, maar steeds op momenten dat het niet uitkwam met werk.

Vorig jaar debuteerde Levy Redzepi met haar kookboek dat meteen met veel lof onthaald werd door de wereldpers. Zo veel lof dat ik het maar raar vond dat de Nederlandse vertaling op zich liet wachten, maar wat bleek: die vertaling is er al een paar maanden en was volledig aan me voorbij gegaan. Downtime – heerlijkheden voor aan de keukentafel, heet het boek en het is het antwoord op de veelgestelde vraag: ‘wat kook je voor een van de beste chefs ter wereld?’.

Het antwoord is een heel gevarieerde, aardse keuken met internationale smaken en invloeden en met een flinke snuf eigenzinnige creativiteit: denk aan aardperensoep met amandelmelk, hartige zoete aardappeltaart en yucatánsoep. En boter, ze gebruikt veel boter in de gerechten, ze is er dol op.

Levy Redzepi slaagt erin een heel huiselijke sfeer op te roepen met haar recepten. Dat is op zich niet vreemd, want dit zijn de gerechten die ze thuis klaarmaakt. En thuis wil je gaan voor smakelijk gemak, geen gedoe met schuimpjes en pretentieuze bordopmaak.

Tegelijk is ze een goede kok; ze kent haar technieken en die kennis deelt ze met handige aanwijzingen en inzichtelijke uitleg.

De recepten zijn behoorlijk uitgebreid, dus de keus voor deze week was erg beperkt, maar geeft toch een idee van Redzepi’s stijl. Downtime is haar moment van ontspanning als ze in de keuken staat, dat straalt van het boek en de gerechten af.