PSV naar Azerbeidzjan of Wit-Rusland in voorronde Champions League

De eerste wedstrijd wordt gespeeld op 21 of 22 augustus bij FK Qarabag of BATE Borisov, de return is een week later in Eindhoven.

De selectie van PSV op de fotopersdag voorafgaand aan het nieuwe voetbalseizoen.
De selectie van PSV op de fotopersdag voorafgaand aan het nieuwe voetbalseizoen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Landskampioen PSV speelt in de laatste voorronde van de Champions League tegen FK Qarabag uit Azerbeidzjan of BATE Borisov uit Wit-Rusland. Die clubs spelen deze en volgende week eerst nog tegen elkaar in de derde voorronde van het belangrijkste Europese toernooi.

PSV speelt de eerste wedstrijd op 21 of 22 augustus in Azerbeidzjan dan wel Wit-Rusland. De return is een week later in Eindhoven.

Lees ook het profiel van PSV-trainer Mark van Bommel: ‘Natuurlijke leider’ mag het laten zien in zijn nieuwe rol als coach

In play-offs dankzij Liverpool

Dat PSV pas in de play-offs van de Champions League begint, heeft de club min of meer te danken aan Liverpool. De Engelse club haalde vorig seizoen de finale van de Champions League en plaatste zich daardoor automatisch voor het hoofdtoernooi van dit jaar. Daardoor schoof de kampioen van Tsjechië door naar de groepsfase en stroomt PSV pas in de play-offs in en niet in de ronde daarvoor.

Als PSV de play-offs niet haalt, is het hoe dan ook verzekerd van een plek in de groepsfase van de Europa League. De eerste wedstrijden in de CL-groepsfase zijn vanaf 18 september. De loting daarvoor is 30 augustus.

Ajax begon in tweede voorronde

Ajax eindigde in de eredivisie als tweede en stroomde in bij de tweede voorronde van het Europese toernooi. Daarin won de Amsterdamse club vorige week ook de terugwedstrijd van het Oostenrijkse Sturm Graz.

In de derde voorronde speelt Ajax tegen Standard Luik, de eerste wedstrijd is dinsdag in België. Een week later is de tweede wedstrijd in Amsterdam. Eerder werd al bekend dat de winnaar van deze ronde in de play-offs uitkomt tegen Dynamo Kiev of Slavia Praag, beginnend met een thuiswedstrijd.

Lotingen Europa League

Ook in het tweede Europese bekertoernooi is maandag de loting verricht voor de play-offs. Daarin kunnen Feyenoord en Vitesse uitkomen als ze deze en volgende week donderdag de derde voorronde goed doorkomen, tegen respectievelijk AS Trencin en FC Basel.

De tegenstander van bekerwinnaar Feyenoord zou het door Ajax uitgeschakelde Sturm Graz uit Oostenrijk of AEK Larnaca uit Cyprus zijn. Vitesse zou uitkomen tegen het eveneens Cypriotische Apollon Limassol of Dinamo Brest uit Wit-Rusland. Van die laatste club is Diego Maradona sinds kort de voorzitter.