Maduro overleeft mogelijke aanslag

Explosie

Was de explosie bij een militaire parade in de Venezolaanse hoofdstad Caracas nu een aanslag op president Nicolás Maduro, of een gasexplosie? Naar eigen zeggen ontsnapte de president zaterdag aan een aanslag met exploderende drones. Tijdens een toespraak die Maduro hield bij de militaire parade, klonken plotseling één of meerdere ontploffingen. Volgens hem ging het om een moordcomplot. Er zijn inmiddels zes verdachten opgepakt en de politie is nog op zoek naar meer betrokkenen.

Anonieme brandweerlieden hebben echter gezegd dat er helemaal geen bomdrones waren. Het zou volgens hen gaan om een ontplofte gasfles in een appartement vlakbij de parade.

Op beelden van de toespraak, live uitgezonden op televisie, schrikken Maduro en zijn vrouw Cilia Flores van een harde knal. Vanuit een ander camerastandpunt zijn honderden militairen te zien die eerst in het gelid staan, maar dan plotseling alle kanten opschieten. Zeven mensen zouden gewond zijn geraakt. Maduro zelf werd in veiligheid gebracht door zijn bodyguards.

Maduro sprak in een tv-toespraak een paar uur na de gebeurtenissen van een aanslag op zijn leven. „Vandaag hebben ze geprobeerd me om te brengen”, aldus de president. Hij zei dat hij een drone zag ontploffen.

Volgens Maduro was de aanval het werk van een „extreem-rechtse” samenzwering, van vijanden in Colombia en in de Amerikaanse stad Miami. Ook de Colombiaanse president Juan Manuel Santos, die komende week plaats maakt voor zijn opvolger, zou in het complot zitten. De Colombiaanse regering noemt de beschuldiging „absurd”. De Amerikaanse nationale veiligheidschef John Bolton ontkende zondag dat de VS iets met de drones te maken hebben.

Een voorheen in het buitenland onbekende rebellengroep heeft op Twitter de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De beweging, met de naam ‘Soldaten in T-shirt’, schrijft dat ze twee drones met springstof op Maduro heeft afgestuurd, maar dat die werden neergeschoten voordat ze hem konden bereiken.

Wat de achtergrond van de gebeurtenissen in de hoofdstad ook is, deskundigen vermoeden dat Maduro ze zal aangrijpen om de teugels nog strakker aan te halen. David Smilde van de Amerikaanse onderzoeks-ngo Washington Office on Latin America zegt tegen AP dat de president waarschijnlijk zuiveringen gaat doorvoeren binnen de overheid. (AP, Reuters)