Beroemde Franse chefkok Joël Robuchon overleden

Door de gezaghebbende restaurantgids Gault&Millau werd Robuchon in 1990 uitgeroepen tot chef van de eeuw.

De maandag overleden Franse topchef Joël Robuchon (r) op de begrafenis van zijn collega Paul Bocuse eerder dit jaar.
De maandag overleden Franse topchef Joël Robuchon (r) op de begrafenis van zijn collega Paul Bocuse eerder dit jaar. Foto Philippe Desmazes/EPA

De beroemde Franse chefkok Joël Robuchon is maandag in zijn huis in Genève op 73-jarige leeftijd overleden. De Franse krant Le Figaro meldt dat hij bezweken is aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Lees ook de necrologie van Joël Robuchon: ‘Beste kok van de eeuw’ had ook scherp oog voor marketing

Door de gezaghebbende Franse restaurantgids Gault&Millau, een tegenhanger van de Michelingids, werd Robuchon in 1990 uitgeroepen tot chef van de eeuw. De Fransman had restaurants over de hele wereld in zijn beheer, van Monaco tot Montreal tot Tokio. Met die etablissementen wist hij tientallen Michelinsterren op te strijken.

Eenvoudige gerechten

Robuchon werd geroemd om zijn eenvoudige gerechten. Veel van zijn recepten bestonden uit slechts drie of vier ingrediënten, zoals zijn befaamde aardappelpuree: aardappelen, boter, melk, zout. “Hoe ouder ik word, hoe meer ik me realiseer dat hoe simpeler het eten is, hoe uitzonderlijker het kan zijn”, zei hij in 2014 in een interview met nieuwssite Business Insider.

Hij stond te boek als een speelse chef die voortdurend vernieuwing zocht in de stugge Franse keuken. Met zijn kookprogramma’s en kookboeken maakte hij zijn relatief simpele keuken toegankelijk voor gewone Fransen.

Woedeaanvallen

Ook bekend was Robuchon om zijn woedeaanvallen. Volgens de Britse krant The Mirror kon hij zelfs de beruchte tv-kok Gordon Ramsay, die ooit bij de Fransman in de leer was, de stuipen op het lijf jagen. Robuchon zou zelfs een keer een bord ravioli Ramsays richting op gegooid hebben.

Robuchon werd in 1945 geboren in het West-Franse Poitiers. Na verschillende jaren in de leer te zijn geweest als kok ging hij op zijn 29ste leiding geven aan de keuken van het Hotel Concorde La Fayette in Parijs, zijn eerste chefsfunctie. In 1982 kreeg hij zijn eerste Michelinster. Twee jaar later had hij er drie. In zijn hoogtijdagen telden zijn restaurants meer dan dertig Michelinsterren, waarmee hij recordhouder aller tijden is.

Aardappelpurree van Robuchon: