98 doden na aardbeving Indonesië, duizenden geëvacueerd

De autoriteiten verwachten dat het dodental verder oploopt. Maandag worden ook de populaire Gili-eilanden geëvacueerd.

Honderden toeristen en Indonesiërs wachten op het strand van Gili T. tot ze geëvacueerd worden.
Honderden toeristen en Indonesiërs wachten op het strand van Gili T. tot ze geëvacueerd worden. Foto Dewa Wijaya/AP

Het dodental als gevolg van de krachtige aardbeving die zondag bij het Indonesische eiland Lombok plaatsvond, is opgelopen tot 98. Dat meldt een woordvoerder van rampendienst BNPB volgens persbureau AP.

De Indonesische autoriteiten verwachten dat het dodental nog verder oploopt. Hulpdiensten zijn nog druk bezig met de zoektocht naar slachtoffers en overlevenden. Vermoedelijk zitten er nog mensen vast onder ingestorte gebouwen. Het Rode Kruis deelt beelden van verwoeste straten op Lombok.

Twitter avatar palangmerah Indonesian Red Cross The latest condition in Akar-akar village, Bayan district, North #Lombok : Many houses were heavily damaged and roads were cracked. #PMISiapBantu https://t.co/ku9lWm8icZ

De meeste doden vielen in het noordelijke gedeelte van Lombok, meldt AFP. Duizenden inwoners van het eiland zijn sinds de beving geëvacueerd. Op het populaire vakantie-eiland Gili Trawangan zijn ook zeven doden gevallen, het gaat om Indonesische toeristen. Meer dan duizend inwoners en toeristen zijn maandag geëvacueerd van het eiland. Volgens de Nederlandse ambassadeur in Indonesië zaten er zeker 27 Nederlanders op het eiland dat bekend staat als Gili T.

Twitter avatar FerdinandLahn Ferdinand Lahnstein Oproep aan NLers op Gili eilanden #aardbeving #Lombok #earthquake we roepen NLers op om zich te registeren bij @247BZ Op dit moment weten we van 27 NLers dat zij zich op Gili T. bevinden. We willen ook graag weten in geval u uw paspoort kwijt bent. @NLinIndonesia

‘Doden in veldhospitaal’

Student Nick Janssen (24) was samen met een vriend op Gili Trawangan toen de aardbeving plaatsvond. Volgens hem is er veel schade aan het eiland, vooral aan de panden waar de lokale bevolking in woont en werkt. Ook heeft hij veel gewonden en enkele doden gezien. Zelf is hij fysiek ongedeerd.

“Toen we ‘s ochtends op het strand aankwamen zagen we de doden liggen op bedjes, in een soort veldhospitaal. Het duurde heel lang voor de evacuatie op gang kwam, het was een grote chaos en ontreddering heerste. Wij zijn nu in Kuta, in het zuiden van Lombok. Het is hier rustig maar iedereen is nog steeds gespannen. Het is al meer dan 24 uur geleden en ik loop nog steeds te trillen.”

Honderden toeristen en Indonesiërs wachten op het strand van Gili T. tot ze geëvacueerd worden. Foto Dewa Wijaya/AP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt honderden meldingen te hebben ontvangen over Nederlanders die zich op Lombok en de Gili-eilanden zouden bevinden. Zowel toeristen als hun familieleden namen contact op met het ministerie. Zowel op Lombok (in een hotel) als op Bali (op het vliegveld) kunnen EU-burgers terecht bij een helpdesk.

Naschokken tot 5,3

De beving had een kracht van 7,0 en vond plaats op zo’n tien kilometer diepte voor de noordelijke kust van het eiland Lombok. Na de aardbeving werd een tsunamiwaarschuwing afgegeven, deze werd later weer ingetrokken. Na de beving zijn meerdere naschokken gevoeld, de zwaarste had een kracht van 5,3.

Ook op het toeristische eiland Bali zijn duizenden gebouwen verwoest. Delen van het vliegveld zouden beschadigd zijn, maar dit heeft geen gevolgen voor het vliegverkeer.

Indonesië bestaat uit zo’n vijftienduizend eilanden. Het land bevindt zich in de zogenoemde Pacifische ring van vuur: een regio waar veel en hevige aardbevingen voorkomen. Eind juli kwamen zeventien mensen op Lombok om na een aardbeving.