Twintig doden bij crash propellervliegtuig Zwitserland

Het vliegtuig kwam terecht op de berg Piz Segnas, op zo’n 2.540 meter hoogte.

Het wrak van het gecrashte vliegtuig op de Piz Segnas in Zwitserland.
Het wrak van het gecrashte vliegtuig op de Piz Segnas in Zwitserland. Foto Fabrice Cofrini/AFP

Bij de crash van een ouderwets propellervliegtuig in de Zwitserse Alpen zijn zaterdag twintig doden gevallen, meldt de politie. Dit betekent dat alle inzittenden om het leven zijn gekomen. Het gaat om zeventien passagiers en drie bemanningsleden.

Volgens de politie zijn elf mannen en negen vrouwen omgekomen. Zeventien zijn afkomstig uit Zwitserland, drie inzittenden kwamen uit Oostenrijk. De slachtoffers zijn tussen de 42 en 84 jaar oud. Negentien van de twintig doden zijn inmiddels geïdentificeerd.

Oorzaak moeilijk vast te stellen

Het vliegtuig kwam terecht op de berg Piz Segnas, op zo’n 2.540 meter hoogte. Volgens de politie raakte het voertuig bijna verticaal en met relatief hoge snelheid de grond. Het is nog niet duidelijk hoe dat kon gebeuren. De piloten zouden geen noodsignaal hebben afgegeven, waarom niet is onduidelijk.

Mogelijk wordt het lastig om de precieze oorzaak van de crash te achterhalen omdat het vintage vliegtuig weinig apparatuur aan boord had. Wel is zo goed als uitgesloten dat het vliegtuig een ander voertuig of een kabel heeft geraakt. Het luchtruim rond Piz Segnas is tot woensdagavond afgesloten.

Twee crashes in één dag

Vliegtuigmaatschappij Ju-Air, waar het vliegtuig van was, zegt “diep bedroefd” te zijn over het ongeluk. Hun gedachten gaan uit naar de naasten van de verongelukten. Ju-Air biedt rondvluchten en zogenoemde ervaringsreisjes aan in de Alpen.

De crash op de Piz Segnas gebeurde slechts enkele uren na een ander vliegtuigongeluk in Zwitserland. Eerder op zaterdag kwam een Zwitsers gezin, bestaande uit twee ouders en twee kinderen, om in de buurt van de plaats Hergiswil. Het viertal zou met een privévliegtuig naar Frankrijk reizen, maar crashte kort na het opstijgen. De oorzaak van dit ongeluk is ook nog onbekend.

Enkele uren voor de crash op de Piz Segnas vond een ander vliegtuigongeluk plaats