Goud voor Keijser en Paulis op EK roeien

Een medaille was er ook voor de Holland Acht, die zilver won. Zaterdag greep de Nederlandse roei-equipe al tweemaal zilver en drie keer brons.

Keijser en Paulis vieren hun overwinning.
Keijser en Paulis vieren hun overwinning. Foto Russell Cheyne/Reuters

Marieke Keijser en Ilse Paulis hebben zondag de Europese titel gewonnen in de lichte dubbeltwee op het Europees Kampioenschap roeien in het Schotse Glasgow. Het tweetal was met een tijd van 6.57,35 meer dan een seconde sneller dan de Poolse boot, die zilver behaalde. Zwitserland werd derde.

Keijser en Paulis begonnen rustig aan de wedstrijd, waardoor de Poolse roeisters Weronika Deresz en Joanna Dorociak de leiding konden nemen. Halverwege de race begonnen Keijser en Paulis te versnellen en al snel schoof het Nederlandse duo de Poolse boot voorbij.

Twitter avatar Roeibond KNRB 🥇GOUD voor @MariekeKeijser en @ilsepaulis in de lichte dubbeltwee! Europees kampioen. 🎉🎉 CONGRATS ladies.
Foto: @MerijnSoeters @TeamNLtweets @Aegon_NL https://t.co/0muKsMd7Iy
Lees ook: Ze was balletdanseres, nu roeister. Het perfectionisme is gebleven

Nog vijf medailles

De olympisch roeikampioene Paulis en de 21-jarige Keijser roeien sinds mei vorig jaar samen in de lichte dubbeltwee. Tijdens het EK van 2017 wonnen de vrouwen zilver, toen ging Polen met de gouden plak naar huis. Een jaar eerder won Paulis goud met haar toenmalige partner Maaike Head. De overwinning leverde de dames de titel Sportploeg van het Jaar op.

Succes was er zondag ook voor een andere Nederlandse roeiploeg: de Holland Acht greep de zilveren medaille. De Nederlanders versloegen Roemenië in de strijd om de tweede plek. Duitsland werd eerste. De eerste helft van de race ging Nederland nog aan kop. De Duitsers, vooraf al de grote favoriet, zetten echter een eindsprint in en pakten de eerste plek definitief terug. Op het EK vorig jaar eindigde de Holland Acht nog als vierde.

Nu alle onderdelen afgelopen zijn, voert Nederland samen met Roemenië de ranglijst van succesvolste landen aan. Beide wonnen zeven medailles. Naast het goud voor de lichte dubbeltwee van Keijser en Paulis en het zilver voor de Holland Acht, pakten de Nederlandse roeiers nog twee zilveren en drie bronzen plakken. Volgende maand zijn in de Bulgaarse stad Plovdiv de wereldkampioenschappen.