Dodental aardbeving Lombok loopt op naar 82

Duizenden mensen zijn hun huizen ontvlucht en grote delen van het eiland zitten zonder stroom.

Patiënten worden het ziekenhuis uit gedragen op het Indonesische eiland Lombok.
Patiënten worden het ziekenhuis uit gedragen op het Indonesische eiland Lombok. Foto EPA

Als gevolg van een krachtige aardbeving bij het Indonesische eiland Lombok zijn zondag zeker 82 doden gevallen. Dat heeft de Nationale Rampenbestrijding bekendgemaakt, meldt Reuters. Duizenden mensen ontvluchtten hun huizen. Waar aanvankelijk melding werd gedaan van drie doden, liep het dodenaantal daarna snel op.

De aardbeving van zondagochtend (Nederlandse tijd) had een kracht van 7.0 en vond plaats op zo’n tien kilometer diepte, bij het noordelijke deel van het eiland. De schade aan gebouwen en infrastructuur leek aanvankelijk mee te vallen, maar later kwamen toch berichten over scheuren in muren en omgevallen deuren. Op veel plekken op het eiland is de stroom uitgevallen. Het vliegverkeer naar het toeristische eiland heeft vrijwel geen last gehad van de beving.

Op video’s op sociale media is te zien hoe mensen tijdens de beving in paniek hun huizen verlaten, in een poging zichzelf in de open lucht in veiligheid te brengen. Dat ging zowel om lokale bewoners als toeristen. Veel mensen brengen de nacht in de buitenlucht door, meldt het Rode Kruis. Mensen zijn bang om terug te keren uit angst dat hun huis instort en ook naschokken zorgen steeds weer voor de nodige paniek.

Aardbevingsgebied

Ook op delen van Java en op het nabijgelegen vakantie-eiland Bali was de beving voelbaar en werd schade gemeld. Een tsunamiwaarschuwing werd anderhalf uur na de beving weer ingetrokken. Vorige week vielen op Lombok zeventien doden en 162 gewonden na een krachtige aardbeving.

Indonesië wordt regelmatig opgeschrikt door aardbevingen. Het ligt in de zogeheten ‘Pacifische Ring van Vuur’, een hoefijzervormig gebied rondom de Grote Oceaan waar de Australische plaat onder de Euraziatische plaat schuift. Daardoor vinden niet alleen aardbevingen plaats, maar ook veel vulkaanuitbarstingen.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel werd vermeld dat een eerdere beving vorige week op Bali plaatsvond. Dit moet Lombok zijn en is hierboven aangepast.