VN-rapport: Noord-Korea niet gestopt met nucleair programma

Ondanks VN-sancties blijft Noord-Korea ook betrokken bij wapenverkoop en illegale oliehandel op zee.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Foto via Reuters

Noord-Korea is niet gestopt met zijn nucleaire programma’s en bouwt nog steeds raketten. Dit staat in een vertrouwelijk rapport dat vrijdag aan de VN-Veiligheidsraad is overhandigd en door persbureau Reuters werd ingezien. Noord-Korea omzeilt daarmee de sancties die de VN aan het land heeft opgelegd.

In de halfjaarlijkse rapportage, opgesteld door onafhankelijke experts, staat volgens Reuters eveneens dat Noord-Korea in 2018 “resoluties van de Veiligheidsraad bleef trotseren door een enorme toename van illegale transfers van petroleumproducten en kolen op zee”.

Dit zou in internationale vaarwateren gebeuren. De Noord-Koreaan zetten volgens het rapport de zendsystemen van schepen uit, volbrengen de transacties met kleinere bootjes en vermommen soms zelfs schepen.

Lees ook het verhaal van een vrouw die 26 jaar in een Noord-Koreaans strafkamp zat.

Wapenleveringen Houthi’s

Volgens het VN-rapport werkt het land van Kim Jong-un daarnaast “onverminderd” militair samen met Syrië. Noord-Koreaanse raketexperts zouden het land hebben bezocht in 2011, 2016 en 2017. Ook zou Noord-Korea contact hebben gehad met Houthi-rebellen in Jemen om wapens en raketten te verkopen. Dit soort wapentransacties verloopt volgens de VN via Syrië, Soedan en Libië.

Ook zou Pyongyang het exportverbod op textiel hebben getart door in een half jaar meer dan 100 miljoen dollar aan goederen (ruim 85 miljoen euro) te verkopen aan onder andere China, India, Mexico en Turkije.

Noord-Koreanen in Rusland

The Wall Street Journal schreef donderdag dat ook Rusland op grote schaal de sancties schendt. Het land zou, ondanks de in september 2017 afgekondigde strafmaatregelen, doorgaan met het verstrekken van nieuwe werkvergunningen aan Noord-Koreaanse arbeiders. Omdat de toen bijna honderdduizend in het buitenland werkende Noord-Koreanen een belangrijke bron van inkomsten waren voor Kim Jong-uns regime, werd bepaald dat zij allen binnen twee jaar teruggestuurd moesten worden.

The Washington Post meldde deze week al dat Noord-Korea volgens Amerikaanse inlichtingendiensten nog steeds raketten bouwt.

Het conflict met Noord-Korea gaat op een van deze vijf manieren eindigen; toekomstscenario’s in video.