Russische transporthelikopter stort neer, 18 doden

Het toestel kwam mogelijk in botsing met de lading van een andere helikopter. De inzittenden werkten voor een Russische luchtvaartmaatschappij.

Een soortgelijke helikopter van het type Mi-8, die wordt ingezet door het Indiase leger.
Een soortgelijke helikopter van het type Mi-8, die wordt ingezet door het Indiase leger. Foto Jagadeesh / EPA

Bij een helikoptercrash in Oost-Siberië zijn zaterdagochtend achttien doden gevallen. Het toestel zou volgens het Russische persbureau TASS in het noorden van de regio Krasnojarsk zijn opgestegen, maar kort daarna zijn neergestort. De autoriteiten in Moskou bevestigen de crash.

Hulpdiensten laten tegenover TASS weten dat geen van de inzittenden, allen personeelsleden van de Russische luchtvaartmaatschappij Utair, de crash hebben overleefd. De heli was onderweg naar een olieplatform met 15 passagiers en drie bemanningsleden. Hij steeg op vanaf het vliegveld bij de plaats Igarka, dat binnen de Poolcirkel ligt.

Kort na het opstijgen werd de helikopter geraakt door de lading van een andere toestel, dat op dat moment voorbij vloog. Volgens weer andere verklaringen zou er een technisch mankement zijn geweest of ging het om een menselijke fout. De zwarte dozen van de helikopter zijn gevonden en worden uitgelezen om de oorzaak van het ongeluk vast te stellen.

Het bewuste toestel is een Mi-8, een type helikopter dat veel als transporttoestel wordt gebruikt in het Russische leger. Hij zou eigendom zijn geweest van luchtvaartmaatschappij Utair.