Conflict inbrandweer Amsterdam escaleert

A’dam Amstelland

Het conflict tussen de leiding en de manschappen van het brandweerkorps Amsterdam-Amstelland escaleert in hoog tempo. Zeker tien brandweerlieden zijn in de afgelopen anderhalf jaar door de korpsleiding ontslagen, berispt of overgeplaatst wegens (ernstig) plichtsverzuim: racisme, diefstal, ondermijning van het gezag en alcoholgebruik op de werkvloer. De korpsleiding zette herhaaldelijk een particulier recherchebureau in om medewerkers te schaduwen en te verhoren. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Commandant Leen Schaap en de ondernemingsraad (or) verkeren al geruime tijd op voet van oorlog met elkaar. Op dit moment probeert de or door middel van twee juridische procedures te voorkomen dat er volgend jaar een zogeheten ‘proeftuinkazerne’ van start gaat in Amsterdam-Oost. De vakbonden dringen aan op een „onafhankelijk” onderzoek naar Schaap wegens plichtsverzuim.

Uit gesprekken met ruim twintig betrokkenen en diverse interne documenten blijkt dat het Amsterdamse korps een „verwaarloosde organisatie” is met totaal verstoorde werkverhoudingen. Bovendien kampt de organisatie met een hoog ziekteverzuim, incomplete personeelsdossiers en heeft de leiding geen overzicht van de nevenfuncties van brandweerlieden. „Het onwaarschijnlijke is waar bij de Amsterdamse brandweer”, zei Schaap begin dit jaar bij een intern overleg.

Eerder lekte uit dat Schaap vanuit het korps met de dood is bedreigd.

In het nieuws pagina 10-13