China waarschuwt voor verhoging importtarieven

Handelsoorlog China dreigt met hogere importtarieven op 5.027 Amerikaanse producten als de VS handelstarieven gaat verhogen tot 25 procent.

De Chinezen klagen dat de VS bewust een handelsconflict creëren.
De Chinezen klagen dat de VS bewust een handelsconflict creëren. Foto AFP

China laat zich niet onbetuigd nadat de Verenigde Staten eerder deze week dreigden de importtarieven op Chinese producten met een importwaarde van 200 miljard dollar van 10 naar 25 procent te verhogen. De Chinezen waarschuwden vrijdag dat ze een nieuwe lijst van producten hebben samengesteld die goed zijn voor een importwaarde van 60 miljard dollar.

De Chinezen dreigen met importmaatregelen voor 5.027 producten, zoals kleine en middelgrote vliegtuigen, auto-onderdelen, halfgeleiders, LNG, condooms, sneeuwblazers, koffie, rundvlees en sojabonenolie. Het Chinese handelsministerie stelde dat de beslissing om de tarieven op te leggen een antwoord zal zijn op Amerikaanse acties. De voorgestelde tarieven lopen uiteen van 5 tot 25 procent.

„De Amerikanen hebben herhaaldelijk de situatie laten escaleren tegen de belangen van consumenten en ondernemingen in”, stelde het Chinese handelsministerie in een verklaring. „China moet de nodige tegenmaatregelen nemen om zijn waardigheid en de belangen van de bevolking, vrijhandel en het multilaterale systeem te verdedigen.”

Sinds begin juni hebben de twee landen formeel niet meer met elkaar gesproken. President Trump heeft aangegeven dat hij het grote Amerikaanse handelstekort met China wil terugbrengen. Verder klaagt hij dat China technologische geheimen van de VS steelt en wil hij dat China ophoudt de eigen hightechindustrie voor te trekken.

De Chinezen klagen dat de VS bewust een handelsconflict creëren om de opkomst van China als economische wereldmacht te dwarsbomen en daartoe internationale handelsregels overtreedt. De regering Trump heeft China tot 5 september de tijd gegeven maatregelen te treffen, anders worden de nieuwe handelsbarrières opgeworpen.

Tot dusver hebben de twee landen elkaar importtarieven opgelegd tot een hoogte van 34 miljard dollar. Voor de Amerikanen is het makkelijker om op meer producten tarieven op te leggen. Volgens Amerikaanse data exporteerden de Amerikanen vorig jaar voor 129 miljard dollar naar China, terwijl de VS voor 505 miljard euro aan goederen uit China importeerden.