Blauwhelmen na jaren terug op Golanhoogte

Voor het eerst in jaren voeren VN-soldaten weer patrouilles uit in het gebied. Door de Syrische oorlog was de vredesmissie lange tijd niet actief.

Syriërs keren terug naar het grensplaatsje Quneitra op de Golanhoogte.
Syriërs keren terug naar het grensplaatsje Quneitra op de Golanhoogte. Foto Youssef Karwashan/AFP

De Verenigde Naties hebben weer blauwhelmen gestuurd naar het grensgebied tussen Syrië en de door Israël bezette Golanhoogte. Dat zei een VN-woordvoerder vrijdag tegen persbureau AP. De VN-militairen bewaarden daar sinds 1974 de vrede, maar werden teruggeroepen vanwege de Syrische oorlog.

De vredestroepen van de VN zullen de komende tijd “geleidelijk terugkeren”, aldus de woordvoerder. Donderdag voerden VN-soldaten voor het eerst in jaren weer patrouilles uit in het gebied, samen met de Russische militaire politie.

Een belangrijk doel van de terugkeer van de zogeheten UNDOF-soldaten is de heropening van de grensovergang bij Quneitra, een stad die in 1974 door Israël grotendeels werd verwoest.

Lees ook deze reportage over de Druzische bewoners van de Golanhoogte.

Russische politie

De militairen van de UNDOF-missie waren lange tijd gestationeerd in het grensgebied tussen Syrië en Israël. Die missie begon in 1974, een jaar na de Jom-Kippoeroorlog van 1973 tussen Israël enerzijds en Egypte en Syrië anderzijds. Sindsdien hielpen de blauwhelmen er bijna vier decennia de vrede te bewaren, maar door de huidige oorlog in Syrië werd de inzet van de VN-soldaten gestaakt. Dit kwam onder andere doordat milities gelinkt aan Al-Qaida UNDOF-soldaten hadden ontvoerd.

De Russische militaire politie is actief in veel gebieden die het Syrische regime herovert op rebellen, zo ook het grensgebied van de Golanhoogte. De Russische inzet hier zou een gebaar zijn naar Israël, dat Moskou verzocht pro-Iraanse milities weg te houden bij haar grenzen.