Zorg

Consumentenbond: thuiszorg voldoet niet aan de eisen

Veel nieuwe thuiszorgorganisaties voldoen niet aan de eisen voor het leveren van goede en veilige zorg. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet dat, maar grijpt onvoldoende in. Dat concludeert de Consumentenbond in een dinsdag verschenen rapport. Zo wordt patiënten zonder toestemming de vrijheid ontnomen en maken organisaties fouten bij het toedienen van medicatie. Ook voert ongeschoold personeel handelingen uit die verpleegkundigen zouden moeten doen, zoals het toedienen van sondevoeding. De Consumentenbond analyseerde de vijftig laatste bezoeken die de Inspectie aflegde bij thuiszorgorganisaties. Slechts twee van de vijftig organisaties voldeden aan alle vijftien voorwaarden die volgens de IGJ nodig zijn voor goede zorg. Zeven organisaties behaalden zelfs geen enkele randvoorwaarde. (NRC)