Voetbalhooligans FC Utrecht en Feyenoord veroordeeld

In april gingen de supporters met elkaar op de vuist in de Utrechtse wijk Ondiep. Ook bij een wegrestaurant bij De Meern waren rellen.

Op 7 april gingen supporters van ADO Den Haag, FC Utrecht en Feyenoord met elkaar op de vuist op verschillende plekken in Utrecht. De A12 bij De Meern moest even in beide richtingen worden afgesloten doordat enkele relschoppers de snelweg op gingen.
Op 7 april gingen supporters van ADO Den Haag, FC Utrecht en Feyenoord met elkaar op de vuist op verschillende plekken in Utrecht. De A12 bij De Meern moest even in beide richtingen worden afgesloten doordat enkele relschoppers de snelweg op gingen. Foto Koen Laureij/ANP

Twee supporters van FC Utrecht en twee van Feyenoord zijn vrijdag veroordeeld voor hun aandeel in de voetbalrellen van 7 april in Utrecht. De politierechter van de rechtbank Midden-Nederland spreekt van “een ernstige geweldsuitbarsting van beide kanten”.

De rechter veroordeelde vrijdag een 46-jarige verdachte uit Rotterdam tot twee maanden gevangenisstraf, waarvan één voorwaardelijk. Een 27-jarige man uit Nieuwegein, een 25-jarige man uit De Meern en een 24-jarige man uit Rotterdam kregen elk twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf van 120 uur.

De hooligans gingen met elkaar op de vuist in de Utrechtse wijk Ondiep. Voor café Murk en ijssalon Lucia op de Loevenhoutsedijk, ter hoogte van de Rode Brug, zochten ze elkaar op. Er werd onder meer met meubilair en glazen gegooid en een ruit van de ijssalon sneuvelde. De vier relschoppers moeten de schade aan de ijssalon en het meubilair vergoeden.

Snelweg afgesloten

Ook bij een wegrestaurant bij De Meern vonden vechtpartijen plaats tussen voetbalsupporters van FC Utrecht, Feyenoord en ADO Den Haag. De A12 moest tijdelijk in beide richtingen worden afgesloten toen de relschoppers de weg op gingen. Bij de wedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Utrecht in de Galgenwaard op 8 april waren geen aanhangers van ADO welkom.

Dertig hooligans werden die nacht gearresteerd. Zij kregen boetes voor verstoring van de openbare orde. Na onderzoek van camerabeelden werden eind mei meer relschoppers gearresteerd, allemaal aanhangers van FC Utrecht of Feyenoord. Vier van hen zijn nu veroordeeld. De zaken van zes andere FC Utrecht-aanhangers en drie Feyenoord-supporters worden later behandeld.