‘Russische spion werkte jaren op ambassade VS’

Volgens de Britse krant The Guardian heeft de spion toegang gehad tot zeer gevoelige informatie, zoals het schema van de Amerikaanse president.

Het Kremlin in Moskou. Beeld ter illustratie.
Het Kremlin in Moskou. Beeld ter illustratie. Foto iStock

Een Russische spion heeft volgens de Britse krant The Guardian meer dan tien jaar op de Amerikaanse ambassade in Moskou gewerkt. Ze heeft daar toegang gehad tot het intranet van de Amerikaanse geheime dienst en diens e-mailsystemen.

Mogelijk kon ze op die manier bij zeer gevoelige informatie zoals het schema van de president van de Verenigde Staten. De vrouw is afgelopen zomer ontslagen. De Amerikaanse contraspionagedienst ontdekte haar dubbelleven in 2016 tijdens een routinecontrole. Ze sprak meerdere keren en zonder toestemming af met leden van de Russische geheime dienst de FSB, de opvolger van de KGB.

De vrouw was volgens The Guardian, die zich op inlichtingenbronnen baseert, werkzaam bij de zogeheten United States Secret Service. Deze dienst richt zich voornamelijk op de bescherming van Amerikaanse regeringsleiders en buitenlandse ambassades.