Rente

Britse centrale bank verhoogt rente naar hoogste tarief sinds financiële crisis

Pas voor de tweede keer sinds de financiële crisis van tien jaar geleden heeft de Britse centrale bank zijn rentetarief verhoogd. Met de stijging met 25 basispunten naar 0,75 procent staat de rente in Groot-Brittannië op het hoogste niveau van dit decennium. De financiële markten hadden de renteverhoging door de Bank of England al verwacht. Het monetaire comité heeft er unaniem mee ingestemd, meldde de centrale bank. Mark Carney, voorzitter van de Bank of England zei donderdag dat de renteverlagingen na het Brexitreferendum hadden gewerkt, maar dat nu de tijd is aangebroken om meer te letten op inflatie dan op behoud en groei van het aantal banen. De werkgelegenheid staat nu op een recordniveau, zei Carney. Loonstijgingen zouden de inflatie kunnen opdrijven boven de 2 procent.

Eerder deze week kwam de Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken bijeen, maar verhoogde de rente nog niet. De Fed kondigde wel aan dat binnenkort te gaan doen. De Japanse centrale bank toonde zich daar maandag nog niet toe bereid. (NRC)