Blockchain kan niet zomaar in je naam

Zomaar de term blockchain op je frisdrankmerk plakken, dat loont dus niet. Nadat ijstheeproducent Long Blockchain eerder al was gewaarschuwd dat het van de New Yorkse schermenbeurs Nasdaq zou worden verwijderd, heeft het nu ook een dagvaarding van beurswaakhond SEC te pakken. Het bedrijf heeft documenten moeten inleveren bij de SEC, meldt persbureau Bloomberg. Long Blockchain zegt volledig aan het onderzoek mee te werken.

Het bedrijf heeft nog een beurswaarde van 5 miljoen dollar, nadat deze in december tot 70 miljoen dollar was gestegen. Dat gebeurde nadat het bedrijf zijn naam had veranderd van Long Island Iced Tea Corp. in Long Blockchain.

Destijds werd die naamsverandering al als een stunt beschouwd. Jarenlang was het bedrijf niet winstgevend en daalde de beurswaarde steeds verder. In oktober kreeg het een waarschuwing van het Nasdaqbestuur dat een verwijdering van de beurs alleen voorkomen kon worden als de beurswaarde boven de 35 miljoen dollar zou stijgen en die ook tien werkdagen kon worden vastgehouden.

Door met blockchain een van de grootste buzzwoorden van vorig jaar in de naam op te nemen, lukte dat het frisdrankenbedrijf met een stijging van de koers van 298 procent. Als Long Blockchain beloofde het bedrijf actief te worden in bitcoins door 1.000 mining-machines te kopen. Om dat te financieren zou het nieuwe aandelen uitgeven.

Van die plannen is echter niets terechtgekomen. Toen beleggers dat bedrog inzagen, kelderde de koers weer. De Nasdaq dreigde nogmaals met opheffing van de notering. Overigens is het frisdrankmerk niet het enige dat tracht mee te liften op de blockchainhype. Sigarenfabrikanten en bh-merken hebben er ook al van proberen te profiteren. (NRC)