Kirsten Wild en de mannensprinters pakken EK-goud in Glasgow

De 35-jarige Nederlandse was al tweevoudig wereldkampioen op het onderdeel scratch. Zaterdag maakt ze weer kans tijdens de puntenkoers.

Foto Peter Cziborra/Reuters

De Nederlandse baanwielrenster Kirsten Wild heeft vrijdag tijdens de Europese kampioenschappen in Glasgow goud gewonnen. De 35-jarige Wild was haar Britse tegenstander Emily Kay op het onderdeel scratch te snel af, schrijft persbureau ANP.

De regerend wereldkampioen was na tien kilometer, de afstand voor vrouwen, de snelste in de sprint. De Belgische Jolien D’Hoore werd derde. In maart van dit jaar won Wild tijdens het WK in Apeldoorn al drie keer goud, het was toen de tweede keer dat Wild wereldkampioen scratch werd. Nog nooit eerder won ze tijdens een EK op dat onderdeel goud.

Ook de Nederlandse mannen in de teamsprint pakten vrijdagavond goud. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland waren met bijna een seconde, een groot tijdsverschil in het baanwielrennen, te snel voor de Franse ploeg. Nils van ’t Hoenderdaal reed enkel mee in de eerste ronde, maar mag toch een medaille ophalen. Net als Wild gooiden Lavreysen, Hoogland en Van ’t Hoenderdaal tijdens de WK-teamsprint in maart hoge ogen.De Nederlandse vrouwen eindigden bij de teamsprint vrijdag op de vierde plaats.

Eefting eindigt zesde

Later op vrijdag kwam Roy Eefting nog op de 15 kilometer scratch voor mannen in actie, maar hij kwam niet bij het podium in de buurt. Hij eindigde als zesde en tot veler verbazing ging de Oekraïner Roman Gladysh er met goud vandoor. De Italiaanse sprinter Elia Viviani, die tijdens de Ronde van Italië dit jaar meerdere etappezeges op zijn naam mocht schrijven, eindigde vierde. In Glasgow worden naast baanwielrennen in nog vijf andere sporttakken kampioenschappen gehouden, waaronder zwemmen en turnen.