Vitesse verder in Europa League, AZ uitgeschakeld

De Arnhemmers haalden de derde voorronde dankzij een 3-1-zege op het Roemeense FC Viitorul. AZ won met 2-1, maar is toch klaar.

Bryan Linssen van Vitesse scoort de 2-0.
Bryan Linssen van Vitesse scoort de 2-0. Foto Joep Leenen/ANP

Vitesse heeft het Europese avontuur met minimaal twee duels verlengd. De club uit Arnhem versloeg FC Viitorul (3-1), na het gelijkspel van vorige week in Roemenië (2-2).

Tim Matavz en Bryan Linssen brachten de thuisclub uit Arnhem op voorsprong. Denis Dragus maakte het duel in de vijftigste minuut nog even spannend (2-1) maar het was Roy Beerens die in de 77e minuut het elftal van trainer Gheorghe Hagi het uitzicht op een verlenging ontnam.

Vitesse had vooral in de eerste helft een groot veldoverwicht. Rasmus Thelander en Linssen kopten toen op de lat. FC Basel is volgende week al de tegenstander van Vitesse in de derde voorronde van de Europa League. De Gelderse club begint met een thuiswedstrijd en reist een week later naar Zwitserland.

Voor Vitesse betekent de dubbele ontmoeting met Basel een weerzien met Rick van Wolfswinkel, de aanvaller die vorig jaar vertrok uit het Gelredome. FC Basel startte het seizoen in de tweede voorronde van de Champions League maar verloor over twee duels ruim van PAOK Saloniki (5-1).

AZ direct klaar

AZ strandde bij zijn eerste internationale optreden van dit seizoen. De Alkmaarders slaagden er niet in in de tweede ronde van de kwalificatie van de Europa League FC Kairat uit te schakelen. In eigen huis won de club donderdag nog wel met 2-1, maar dat was niet genoeg. Eerder verloor de formatie van coach John van den Brom al in Kazachstan, 0-2.

Na bijna een half uur kwam AZ op achterstand. Bauyrzhan Islamkhan scoorde uit een strafschop. Vlak voor rust maakte Guus Til de 1-1. In extra tijd scoorde Teun Koopmeiners namens AZ ook van elf meter.
(ANP)