Leger patrouilleert in hoofdstad Zimbabwe na protesten, president maant tot kalmte

In een poging de situatie te ontzenuwen heeft de president contact gelegd met de kandidaat van de oppositie.

Het leger in Harare op woensdag bij demonstraties van de oppositie waarbij drie doden vielen.
Het leger in Harare op woensdag bij demonstraties van de oppositie waarbij drie doden vielen. Foto Mujahid Safodien/AP
‘Het zorgvuldig geboetseerde beeld van een nieuw Zimbabwe is de afgelopen dagen verpulverd, voor de ogen van de uitgenodigde wereldpers.’ Lees hier de analyse van NRC-correspondent Bram Vermeulen van de dag na de dodelijke demonstratie.

Na een bloedige protestnacht waarbij drie doden vielen, patrouilleert het leger donderdag in de hoofdstad Harare. Winkeleigenaren moeten hun zaak gesloten houden. In afwachting van de uitslagen van de presidentsverkiezing heerst een gespannen sfeer in het land. De internationale gemeenschap roept Zimbabwe op terughoudend te zijn met geweld en zo snel mogelijk de resultaten bekend te maken. Dat melden persbureau Reuters en de BBC.

Woensdagavond vielen drie doden bij protesten van de oppositie nadat uit een exitpoll bleek dat zittende regeringspartij Zanu-PF de absolute meerderheid had behaald. De oppositie spreekt van fraude. Toen een menigte door de straten trok in protest tegen de uitslag, opende de krijgsmacht het vuur op de demonstranten.

De huidige president Emmerson Mnangagwa - tevens de kandidaat van Zanu-PF - maant het volk donderdag tot kalmte in een reeks twitterberichten. Hierin zegt hij ook contact te hebben gelegd met Nelson Chamisa, de presidentskandidaat van oppositiepartij MDC, in een poging de situatie te ontzenuwen.

Lees ook dit profiel van Emmerson Mnangagwa: Hij zorgde voor wapens in de onafhankelijkheidsstrijd en knapte vuile klussen op. Nu is hij de man achter de coup tegen ‘vader’ Mugabe.

Ook condoleert Mnangagwa de nabestaanden van de drie mensen die woensdagavond zijn omgekomen bij de protesten. De president schrijft dat een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar wat er mis is gegaan. Tot slot roept hij op tot saamhorigheid onder de bevolking:

Twitter avatar edmnangagwa President of Zimbabwe Together, we must lead by example and show all Zimbabweans that peace is paramount. This land is home to all of us, and we will sink or swim together. 6/6

Van tevoren is aangekondigd dat het vijf dagen zal duren voor de uitslagen bekend zijn. De Zimbabweaanse kiescomissie heeft aangekondigd donderdagmiddag duidelijkheid te verschaffen over het moment van de uiteindelijke bekendmaking. De kiescommissie zegt ook dat de stemming wettelijk is verlopen.