Gevangen dominee

VS leggen sancties op aan Turkse ministers

De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken van NAVO-partner Turkije vanwege de gevangenschap van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson. Dat heeft het Witte Huis woensdag bekendgemaakt. Volgens de VS hadden de ministers een „leidende rol” bij de gevangenneming van Brunson. Ook zouden de mannen departementen leiden die betrokken zijn bij „ernstige mensenrechtenschendingen”.

Minister Abdülhamit Gül (Justitie) en minister Süleyman Soylu (Binnenlandse Zaken) zijn op een zwarte lijst geplaatst waardoor al hun eigendommen en aandelen in de Verenigde Staten bevroren zijn. Ook kunnen zij geen transacties meer uitvoeren met Amerikaanse burgers. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt het besluit streng af te keuren en vraagt de VS de sancties terug te draaien.

Dominee Brunson zit al bijna twee jaar vast in Turkije op verdenking van het steunen van terrorisme. Volgens de Turkse autoriteiten was Brunson, die al ruim twintig jaar in Turkije woont en werkt, betrokken bij de mislukte staatsgreep van twee jaar geleden. Brunson ontkent alle aantijgingen. Vorige week werd bekend dat Brunson onder huisarrest is geplaatst. Dinsdag bepaalde een Turkse rechter dat hij zijn proces niet in vrijheid mag afwachten.

De Turkse openbaar aanklager eiste eerder dit jaar een levenslange gevangenisstraf tegen de Amerikaan. President Donald Trump heeft al meerdere malen gevraagd om de vrijlating van Brunson. Volgens Trump is hij „een geweldige christen, een familieman en een fantastisch mens”. (NRC)