Drie doden bij legergeweld tegen oppositie-aanhangers

Verkiezingen Zimbabwe In Harare braken onlusten uit toen bekend werd dat regeringspartij Zanu-PF de parlementsverkiezingen heeft gewonnen.

In de Zimbabweaanse hoofdstad Harare zijn woensdag minstens drie doden gevallen toen het leger protesten van oppositie-aanhangers hardhandig neersloeg. Zij waren de straat opgegaan nadat de kiescommissie bekend had gemaakt dat regeringspartij Zanu-PF de parlementsverkiezingen van maandag heeft gewonnen.

De partij van zittend president Emmerson Mnangagwa veroverde een tweederde meerderheid in het parlement. Volgens oppositiepartij MDC-Alliance is er fraude gepleegd. Omroep BBC en persbureau Reuters meldden dat er woensdagmiddag aanhoudend geweervuur was te horen in de straten van Harare. Aanvankelijk was alleen de oproerpolitie uitgerukt, maar later verschenen er ook militairen en legervoertuigen. Volgens een woordvoerder riep de politie de hulp van het leger in omdat het de toestand niet meer meester was. Demonstranten zouden „massale vernielingen aan eigendommen” aanrichten.

De uitslag van de presidentsverkiezingen, die ook maandag werden gehouden, is vanwege beschuldigingen van verkiezingsfraude nog niet bekendgemaakt. Oppositiekandidaat Nelson Chamisa claimde woensdag de meeste stemmen te hebben gekregen. Volgens persbureau AP hebben verkiezingswaarnemers uit Europa en de VS de kiescommissie opgeroepen de uitslag zo snel mogelijk te openbaren om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen. De kiescommissie liet weten „ergens donderdag” aan te kondigen wanneer de uitslag bekend wordt gemaakt.

In de tussentijd maande president Mnangagwa op Twitter tot kalmte: „We moeten allen democratisch geduld oefenen en volwassenheid aan de dag leggen en ons gedragen op een manier die ons volk en hun veiligheid vooropstelt.”

Mnangagwa zei donderdagochtend een onafhankelijk onderzoek te willen naar het geweld door de veiligheidstroepen. Eerder hield hij de oppostie verantwoordelijk voor de onlusten. Die zouden zijn bedoeld om het „kiesproces te verstoren”. De oppositie beklaagt zich juist over de inzet van het leger. Een MDC-woordvoerder zei tegen verslaggevers dat presidentskandidaat Chamisa „onthutst” is door het geweld. „Wij vragen ons serieus af wat dit betekent. Zijn we in oorlog?”, aldus de woordvoerder. De politie heeft ondertussen veiligheidsmaatregelen genomen, waaronder een samenscholingsverbod.

In het Parirenyatwa-ziekenhuis in Harare werd woensdag door familieleden getreurd om de dood van de 42-jarige Ishmeil Kumeni, een straatverkoper die getroffen werd door de kogels van het leger. Een Zimbabweaanse artsenorganisatie zei berichten over vier andere dodelijke slachtoffers nog te onderzoeken.