In beeld

De hoop op vrije verkiezingen barst: dag van chaos in Harare

Woensdag werden de voorlopige resultaten van de Zimbabweaanse parlementsverkiezingen bekend, maar de tellingen in de presidentsverkiezing lieten op zich wachten. Aanhangers van oppositiepartij MDC trokken de straat op in de hoofdstad Harare. Daar werden eerst de oproerpolitie en daarna het leger ingezet tegen de demonstranten, op wie met scherp geschoten werd. Drie mensen overleden als gevolg van het geweld. Donderdag keerde de rust wat terug, maar soldaten zijn nog altijd aanwezig. En de resultaten van de verkiezingen zijn nog altijd niet in zicht. Let op: deze fotoserie kan schokkende beelden bevatten.

Aanhangers van oppositiepartij MDC-Alliance verzamelden zich woensdag bij het hoofdkantoor van de kiescommissie in de hoofdstad, Harare. Er ontstond een groot protest over de vertraging van het bekendmaken van de verkiezingsuitslagen. Leden van de oppositie vermoeden dat regeringspartij Zanu-PF fraude heeft gepleegd.
Foto Mujahid Safodien/AP
Leden van de Zimbabweaanse oproerpolitie in de straten van Harare. Ook het leger werd ingezet tegen de aanhangers van de oppositie. Er werd met scherp geschoten op de demonstranten, meldden verslaggevers van AFP.
Foto Alex McBride/AFP
Deze man, aanhanger van de MDC, werd naar verluidt in elkaar geslagen door soldaten, tijdens het protest. Hoewel de huidige president Mnangagwa (Zanu-PF) had beloofd dat de verkiezingen in 2018 'open en vrij' zouden zijn, verliep dat woensdag anders.
Foto Luis Tato/AFP
Mensen die deelnamen aan het protest tegen de verkiezingsuitslag, woensdag, tonen de hulzen van de munitie die op de demonstranten werd afgeschoten door het leger.
Foto Mike Hutchings/Reuters
Deze man draagt een T-shirt met daarop het gezicht van president Mnangagwa, de leider van Zanu-PF. Donderdag, de dag na de gewelddadige protesten, verliep rustiger in Harare.
Foto Philimon Bulawayo/Reuters
Deze huilende vrouw werd, zo zegt ze zelf, geslagen door soldaten tijdens de protesten op woensdag. Op donderdag maande de president tot kalmte. Mnangagwa wil dat een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar het geweld dat het leger gebruikte tegen de demonstranten.
Foto Zinyange Auntony/AFP
Een man ligt gewond op straat. De oproerpolitie zette woensdag eerst traangas in om de demonstrerende massa uit elkaar te drijven; later kwam het leger.
Foto Zinyange Auntony/AFP
Aanhangers van de oppositie protesteerden woensdag ook bij het hoofdkantoor van Zanu-PF. Oppositieleider Nelson Chamisa claimde woensdagochtend vroeg de meeste stemmen in de presidentsverkiezingen te hebben gekregen, maar er zijn nog geen resultaten van de kiescommissie bekend. Woensdag werd wel een 'exit poll' voor de parlementsverkiezingen gepubliceerd, waaruit bleek dat regeringspartij Zanu-PF een ruime meerderheid van de zetels zou hebben gewonnen.
Foto Marco Longari/AFP
Volgens de oproerpolitie brachten de demonstranten "massale vernielingen van eigendommen" aan.
Foto Yeshiel Panchia/EPA
Een man is op straat gestorven, nadat hij werd geraakt door een kogel van het leger. Bij de protesten in Harare zijn woensdag in totaal drie mensen omgekomen.
Foto Luis Tato/AFP
Een man draagt hoofdbescherming tijdens het protest in Harare.
Foto Yeshiel Panchia/EPA
Aanhangers van Chamisa's oppositiepartij MDC gingen woensdag de straat op. De politiek leider werd verweten dat hij burgers zou hebben opgejut door berichten op Twitter te plaatsen.
Foto Philimon Bulawayo/Reuters
Een gewapende soldaat op patrouille in de straten van Harare. Aan het protest in de Zimbabweaanse hoofdstad deden honderden burgers mee.
Foto Mujahid Safodien/AP
Een demonstrant vuurt met een katapult een projectiel af op het toegangshek voor het hoofdkantoor van regeringspartij Zanu-PF.
Foto Yeshiel Panchia/EPA
Deelnemers aan de protesten proberen hun gezicht te wassen nadat de oproerpolitie traangas heeft gebruikt.
Foto Philimon Bulawayo/Reuters