Centraal Afrikaanse Republiek

Gedode Russische journalisten volgden firma van huurlingen

Drie Russische journalisten die maandagnacht werden doodgeschoten in de Centraal Afrikaanse Republiek werkten aan een documentaire over de mysterieuze Russische firma ‘Wagner Group’, zo werd woensdag bekend. De firma zet Russische legerinstructeurs en huurlingen in in conflictgebieden als Syrië en Oost-Oekraïne en wordt geleid door Jevgeni Prigozjin, een goede kennis van president Poetin die tevens leiding geeft aan de Internet Research Agency, beter bekend als de ‘trollenfabriek’ in Sint-Petersburg.

De drie – regisseur Aleksandr Ratorgoejev, oorlogsjournalist Orchan Dzjemal en cameraman Kirill Radtsjenko – draaiden de film in opdracht van de ngo ‘Investigations Management Center’ van de Russische oppositiepoliticus en ex-oligarch Michaïl Chodorkovski. Zij liepen in de buurt van de centrale stad Sibut in een hinderlaag waarbij hun auto doorzeefd werd met kogels.

Volgens de autoriteiten gaat het mogelijk om een roofoverval door de islamitische rebellengroep Séléka. De groepering hief zichzelf in 2013 op, maar afsplitsingen pleegden de afgelopen jaren verschillende aanslagen in de CAR.

De dood van de bekende journalisten leidde woensdag in Rusland tot speculaties over de vraag of de aanslag in verband stond met hun onderzoek naar ‘Wagner’. De woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde dat ‘gezever’. Rusland is begin dit jaar door de VN gemachtigd om militaire training te geven aan de krijgsmacht van de CAR. (NRC)