Brieven

Brieven

Foto Hollandse Hoogte

Verwilderde katten zijn schadelijk voor de biodiversiteit en daarom mogen ze in het buitengebied van de provincies Friesland en Utrecht afgeschoten worden, zo is te lezen in het artikel ‘Moet deze kat afgeschoten worden?’ van 28 juli. Verwilderde katten zouden zich, bij gebrek aan een thuis waar een bakje met eten voor ze klaar staat, vergrijpen aan de weidevogels. Lastig. Maar nu de hamvraag: hoe weet een jager dat het om een verwilderde kat gaat? Omdat de kat door een weiland, heidegebied of bos loopt? Geen hals- of vlooienbandje draagt? Niet naar de jager toekomt? Iets besluipt wat beweegt? Dat zou zomaar een van mijn katten kunnen zijn! Jager Jan Peter Spierenburg zegt alleen te schieten in het jachtgebied dat hij beheert of als hij een kat ziet op grote afstand van bebouwing. Volgens Johannes Kramer moet je de katten bij huis houden. Natuurlijk, ik zal het doorgeven aan mijn katten. Voor ik het gesprek met ze aanga, hoor ik nog graag hoe groot de straal is waarbinnen zij mogen dolen en wat geldt als bebouwing. Misschien kunnen de jagers alvast worden uitgerust met het apparaatje om de chip, waar veel eigenaars hun kat uit voorzorg van hebben voorzien, uit te lezen zodat ze de doodgeschoten ‘verwilderde’ kat kunnen terugbrengen naar de eigenaar. Dat had Geeske Veenstra vast op prijs gesteld.