Drie doden na protesten in Zimbabweaanse hoofdstad

De oppositie ging de straat op nadat duidelijk was geworden dat de zittende regeringspartij de parlementsverkiezingen heeft gewonnen. De regering zette de krijgsmacht in.

Demonstranten laten kogels zien die ze vonden nadat militairen het vuur openden.
Demonstranten laten kogels zien die ze vonden nadat militairen het vuur openden. Foto Mike Hutchings/Reuters

Bij de protesten in Zimbabwe zijn woensdag drie mensen om het leven gekomen. Dat heeft de politie bekendgemaakt bij staatsomroep ZBC. De identiteit van de slachtoffers is nog onbekend. In elk geval een van de slachtoffers is gedood door een militair, meldt persbureau AFP.

Eerder op woensdag braken onlusten uit in de hoofdstad Harare naar aanleiding van de overwinning van Zanu-PF bij de parlementsverkiezingen. In de ochtend maakte de kiescommissie bekend dat de zittende regeringspartij 109 van de 210 zetels had veroverd. De MDC-Alliance stond op dat moment op 41 zetels en kon daarmee Zanu-PF al niet meer inhalen.

Aanhangers van de oppositie gingen de straat op om te protesteren tegen de verkiezingsuitslag. Volgens hen is fraude gepleegd. Op beelden van de protesten is te zien dat op verschillende plekken brandjes zijn gesticht. De Zimbabweaanse regering reageerde op de onrust door de krijgsmacht in te zetten, bevestigt de politiewoordvoerder bij ZBC. Volgens haar kon de reguliere politie “het niveau van ordeverstoringen” niet aan.

‘Aanhoudend geweervuur’

De militairen moesten aanhangers van de oppositie die betrokken waren geraakt bij botsingen met de politie in bedwang krijgen. Een verslaggever van de BBC en twee getuigen met wie Reuters sprak hebben aanhoudend geweervuur gehoord. Eerder woensdag probeerde de politie nog demonstranten uiteen te drijven met traangas en waterkanonnen.

Volgens de politiewoordvoerder hebben de protesten geleid tot “de enorme vernietiging van eigendommen”. Ze waarschuwde relschoppers dat hun “gewelddadige optredens” bestraft zullen worden. Ook riep ze politieke leiders op hun volgers niet aan te moedigen geweld te plegen. “De lange arm van de wet zal ze zeker inhalen.”

Lees ook: Eerste verkiezingsuitslagen Zimbabwe voeden het wantrouwen

De bekendmaking van de uitslag van de presidentsverkiezingen is vanwege beschuldigingen van verkiezingsfraude uitgesteld tot donderdag, maar ook daar lijkt de zittende president Emmerson Mnangagwa aan de winnende hand te zijn. Toch beweerde presidentskandidaat Nelson Chamisa van de MDC-Alliance woensdag meer stemmen gekregen te hebben dan Mnangagwa.

Twitter avatar nelsonchamisa Nelson Chamisa THANK YOU ZIMBABWE …I’m humbled by the support you have given to me as a Presidential Candidate. We have won the popular vote. You voted for total Change in this past election!We have won this one together. No amount of results manipulation will alter your WILL #Godisinit

Waarnemers uit Europa en de Verenigde Staten riepen de kiescommissie op zo snel mogelijk de uitslag bekend te maken om ongeregeldheden te voorkomen, aldus persbureau AP. De Amerikaanse ambassade roept op Twitter op tot kalmte aan beide kanten van het conflict. President Mnangagwa heeft de oppositie de schuld gegeven van het geweld in Harare. In een verklaring schreef hij:

“Wij stellen de MDC en haar leiders verantwoordelijk voor het verstoren van de nationale vrede. Ook zijn zij verantwoordelijk voor alle doden, gewonden en verwoestingen die aangericht zijn tijdens dit politieke geweld.”

De verkiezingen zijn de eerste sinds de afzetting van Robert Mugabe, die het land bijna veertig jaar geleid heeft. De inmiddels 94-jarige leider werd in november afgezet.