Turkse ministers op zwarte lijst om gevangenschap Amerikaanse dominee

De Amerikaanse Andrew Brunson zit al bijna twee jaar vast in Turkije op verdenking van het steunen van terrorisme.

De Turkse minister van Justitie Abdulhamit Gul.
De Turkse minister van Justitie Abdulhamit Gul. Foto Bax Lindhardt/EPA

De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan de Turkse ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken vanwege de gevangenschap van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson. Dat heeft het Witte Huis woensdag bekendgemaakt. Volgens de VS hadden de ministers een “leidende rol” bij de gevangenneming van Brunson. Ook zouden de mannen departementen leiden die betrokken zijn bij “ernstige mensenrechtenschendingen”.

Minister Abdülhamit Gül (Justitie) en minister Süleyman Soylu (Binnenlandse Zaken) zijn op een zwarte lijst geplaatst waardoor al hun eigendommen en aandelen in de Verenigde Staten bevroren zijn. Ook kunnen zij geen transacties meer uitvoeren met Amerikaanse burgers.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde woensdagavond afkeurend op de sancties. Het ministerie roept de VS op “dit foute besluit” terug te draaien. Op Twitter zegt de minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu dat de VS tegenmaatregelen kunnen verwachten.

Twitter avatar MevlutCavusoglu Mevlüt Çavuşoğlu ABD’nin iki Bakanımıza yaptırım uygulamaya kalkışması karşılıksız kalmayacaktır. ABD Yönetimi hukuk dışı taleplerini bu yöntemle elde edemeyeceğini idrak etmediği sürece sorunlarımızı çözemeyiz. https://t.co/0u56aTwsqK

Dominee als wisselgeld

Dominee Brunson zit al bijna twee jaar vast in Turkije op verdenking van het steunen van terrorisme. Volgens de Turkse autoriteiten was Brunson, die al ruim twintig jaar in Turkije woont en werkt, betrokken bij de mislukte staatsgreep van twee jaar geleden. Brunson ontkent alle aantijgingen. Vorige week werd bekend dat Brunson onder huisarrest is geplaatst. Dinsdag bepaalde een Turkse rechter dat hij zijn proces niet in vrijheid mag afwachten.

Lees ook: Turkije bepaalt zelf wel wie het gevangen zet

De Turkse openbaar aanklager eiste eerder dit jaar een levenslange gevangenisstraf tegen de Amerikaan. President Donald Trump heeft al meerdere malen gevraagd om de vrijlating van Brunson. Volgens Trump is hij “een geweldige Christen, een familieman en een fantastisch mens”.

Critici denken dat de Turkse president Erdogan Bruson gebruikt als wisselgeld in onderhandelingen met de VS over de vrijlating van Fethullah Gülen. Volgens Erdogan is de geestelijke het brein achter de mislukte coup in 2016 en moet hij worden uitgeleverd aan Ankara. Gülen woont sinds 1999 in ballingschap in Pennsylvania.