Nederland wordt lid van Europees Openbaar Ministerie

Het EOM gaat grensoverschrijdende misdaad, witwaspraktijken en misbruik van EU-geld aanpakken. Nederland is het 21e EU-land dat toetreedt.

Foto Jonas Roosens/ANP

Nederland treedt toe tot het Europees Openbaar Ministerie (EOM), dat grensoverschrijdende misdaad, witwaspraktijken en misbruik van EU-geld moet gaan aanpakken. Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt. Nederland is het 21e EU-land dat toezegt lid te worden van het Europese orgaan.

Twitter avatar EU_Commission European Commission 🇪🇺 The Netherlands is joining the European Public Prosecutor’s Office (EPPO)
This body will fight crimes against the EU budget such as fraud, corruption, money laundering or serious cross-border VAT fraud.
It will be operational by end of 2020 → https://t.co/255by3R2sv
#EUProtects https://t.co/DvqwBoCXeQ

Het EOM moet eind 2020 aan de slag gaan. Het huidige Nederlandse kabinet had al in het regeerakkoord laten weten dat Nederland lid wordt van de organisatie. Daarnaar werd al naar gestreefd onder Rutte-II, maar dit werd onder druk van kritische Kamerleden uitgesteld.

Lees ook: Dat Europese Openbaar Ministerie gaat er komen

Weerstand

De Kamer trok indertijd een ‘gele kaart’ tegen deelname, uit angst dat de Nederlandse soevereiniteit werd aangetast. Er werd gevreesd dat gaandeweg steeds meer nationale justitietaken zouden worden overgedragen aan Brussel, dat ook Nederlandse onderzoekskeuzes zou kunnen overrulen.

Het hoofdkwartier van het EOM komt in Luxemburg te staan. Ieder deelnemend EU-land vaardigt een aanklager af, die in het hoofdkantoor zal komen te werken. Het ministerie gaat zich met name richten op het bestrijden van btw-fraude van boven de 10 miljoen euro en het misbruik van EU-geld. Volgens de Europese Commissie wordt er jaarlijks voor zo’n 600 miljoen euro gesjoemeld met EU-fondsen. Door btw-fraude lopen EU-landen jaarlijks zeker 50 miljard euro mis.

Naast Nederland worden alle EU-landen lid, met uitzondering van Polen, Hongarije, Zweden, Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Malta heeft in juni laten weten lid te willen worden en treedt binnenkort toe.