In beeld

Hitte in Europa

Bosbranden, waterloze douches en mislukte oogsten, maar ook heerlijke vakanties in een plots zonnig eigen land; Nederland maakt net als grote delen van Europa een ongekend hete zomer mee. En terwijl we nog aan het bijkomen zijn van de dertien dagen durende superhittegolf die zaterdag ten einde kwam, doet het nieuwe tropische weer zich alweer aan. Hoe gaat Europa om met die zinderende temperaturen?

Met name Midden- en Noord-Europa kampten door een hogedrukgebied boven Scandinavië met ongebruikelijk hoge temperaturen, zoals hier bij het Meer van Genève in Zwitserland.
Foto Fabrice Coffrini/AFP
In veel landen leidde de zon tot zowel veel plezier als ellende. Deze vrouw koelt af bij een waterkering in de Berounkarivier nabij Dobrichovice in Tsjechië.
Foto Martin Divisek/EPA
Door de droogte ontstonden tientallen bosbranden op plekken waar die zelden voorkomen, zoals hier in de buurt van het Oost-Duitse Potsdam. In Griekenland kwamen bij een grote brand in de buurt van Athene ruim 90 mensen om.
Foto Friedrich Bungert/AFP
Mensen zochten massaal verkoeling in zwembaden. Dit buitenbad in het Oost-Duitse Kleinmachnow is vanuit een vliegtuig gefotografeerd.
Foto Ralf Hirschberger/AP
Door de hoge temperaturen en het gebrek aan regen kwamen veel gewassen en grasvelden droog te staan. Zo is het beroemde Hyde Park deze zomer niet de groene oase die Londenaren kennen.
Foto Daniel Leal-Olivas/AFP
Ook in Frankrijk rees het kwik tot ongebruikelijke hoogtes. In het zuiden kan de temperatuur daar deze week oplopen tot 40 graden.
Foto Ludovic Marin/AFP
Veel mensen genoten van het zonnebaden - zoals hier op de tribune van een Praags zwembad.
Foto Martin Divisek/EPA
Ook veel dieren kregen wat extra aandacht met de hitte. Hier wordt een nijlpaard in de dierentuin van Rome ter verkoeling een bevroren watermeloen toegestoken.
Foto Tiziana Fabi/AFP
Voor ouderen in een verzorgingstehuis in Rotterdam werd ter afkoeling een zomers buitenfeestje georganiseerd.
Foto Jerry Lampen/EPA
Door het hogedrukgebied boven Scandinavië werd het ongekend heet in het normaliter zo milde Zweden. Met 34,6 graden werd in de stad Hästveda een recordtemperatuur gemeten. Het leidde tot een reeks bosbranden. Op meer dan vijftig plekken, zelfs boven de poolcirkel, gingen duizenden hectares bos in rook op. Zo ook hier in Sarna in het midden van Zweden.
Foto Maja Suslin/AP
Ook in België sloeg de hitte toe. Honderden mensen kwamen daar vast te zitten in een trein zonder airconditioning. Verscheidene reizigers raakten onwel en moesten naar het ziekenhuis worden gebracht.
Foto Yves Herman/Rueters
Zelfs deze Zwitserse zonnebloemen waren niet bestand tegen de felheid van hun naamgever.
Foto Melanie Duchene/EPA
De Hongaarse autoriteiten kondigden vorige week het hoogste niveau hitte alarm af. Hier zoeken mensen verkoeling op een plein in de stad Debrecen.
Foto Zsolt Czegledi/AP
Het waterpeil in veel rivieren in Noord-Europa is drastisch gedaald door de aanhoudende droogte, zoals hier in het Duitse Düsseldorf. Grote vrachtschepen varen daarom met een lichtere lading.
Foto Friedemann Vogel/EPA