Brief aan Rutte

Korea-veteranen: haal resten geneuvelde militairen terug

Een organisatie van Korea-veteranen roept premier Mark Rutte op om zich in te spannen om de stoffelijke resten van vijf gesneuvelde militairen terug te krijgen. Het gaat om vijf Nederlanders die meevochten in de Korea-oorlog (1950-1953) en waarvan de lichamen vermist zijn geraakt. De Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS), richt zich in een brief woensdag rechtstreeks tot premier Mark Rutte, zo meldt het AD.

De oproep volgt nadat Donald Trump en Kim Jong-un in juni afspraken maakten over repatriëring van gesneuvelde Amerikanen. Noord-Korea droeg onlangs een deel van de stoffelijke resten over. Een eerste analyse toonde aan dat het inderdaad om Amerikaanse soldaten zou gaan.

“Wij hebben daar verheugd kennis van genomen”, schrijft de VOKS. De vereniging hoopt dat nu ook sergeant Van der Snepscheut en de soldaten Moonen, Knaap, Deegmulder en Lamberti kunnen worden teruggevonden. Zij waren onderdeel van het Nederlands Detachement Verenigde Naties en verdwenen in respectievelijk 1951, 1952 en 1953. Van twee van hen is in ieder geval het lot bekend: Deegmulder sneuvelde op het slagveld, terwijl Lamberti overleed in gevangenschap. Naast Rutte hebben ook de Amerikaanse en de Zuid-Koreaanse ambassade een oproep ontvangen. (NRC)