Accounts verwijderd

Facebook ontdekt nieuwe beïnvloedingscampagne VS

Facebook heeft een politieke beïnvloedingscampagne ontdekt in de aanloop naar de verkiezingen voor het Amerikaanse congres in november. Het bedrijf heeft tientallen accounts verwijderd, meldt het bedrijf dinsdag.

Facebook zegt nog in een vroegtijdig stadium van een onderzoek te zijn. Het bedrijf schrijft in een persbericht „32 pagina’s en accounts verwijderd” te hebben van Facebook en Instagram om buitenlandse inmenging in de Amerikaanse verkiezingen tegen te gaan.

Volgens Facebook en Amerikaanse veiligheidsdiensten probeerde Rusland in 2016 de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden door het posten van berichten en advertenties op sociale media.

Wie er achter de nieuwe ‘beïnvloedingscampagne’ zit is volgens Facebook niet duidelijk, maar wordt nog onderzocht. Facebook schrijft dat er nog geen hard bewijs is gevonden dat de accounts verbonden zijn aan het Internet Research Agency, een ‘trollenfabriek’ in Sint-Petersbrug. Wel schrijft Facebook dat „een deel van de activiteit overeenkomt met wat we voor en na de verkiezingen van 2016 van de IRA hebben gezien”. Opvallend is dat enkele van de huidige accounts een anti-Trump-boodschap uitdroegen, terwijl de beïnvloedingscampagne in 2016 juist meer pro-Trump-berichten de wereld in stuurden. (NRC)