Twee doden en een gewonde na explosie in Arnhem

In de flat waar maandag een ontploffing was en daarna brand woedde zijn ‘drugsgerelateerde sporen’ gevonden.

De flat aan de Daphnestraat in Arnhem waar maandagavond een brand woedde na een explosie.
De flat aan de Daphnestraat in Arnhem waar maandagavond een brand woedde na een explosie. Foto Ginopress/ANP

Bij een explosie en daaropvolgende brand in een appartementencomplex aan de Arnhemse Daphnestraat zijn maandag twee doden en een gewonde gevallen. De twee dodelijke slachtoffers overleden in het ziekenhuis.

De 40-jarige gewonde man was kort na de ontploffing spoorloos verdwenen en werd ondanks de inzet van een boot, speurhonden en helikopter niet gevonden. Dinsdagochtend vroeg troffen voorbijgangers hem aan in de buurt van de flat. Over de toestand waarin hij toen was wil de politie desgevraagd niets zeggen. Over zijn identiteit, en die van de dodelijke slachtoffers, kon de politie dinsdagmiddag eveneens nog geen mededelingen doen.

Er is nog niets bekend over de oorzaak van de ontploffing, die maandag omstreeks 21.15 uur plaatsvond. Een gasexplosie lijkt het niet te kunnen zijn geweest. De wijk Schuytgraaf, waar het incident plaatsvond, is aangesloten op stadswarmte (energie die voortkomt uit onder andere afvalverbranding). Wel heeft de politie in de flat sporen aangetroffen die “mogelijk verband houden met drugsgerelateerde zaken”. Daar wordt dinsdag verder onderzoek naar gedaan. Of het om drugshandel- of gebruik gaat wil een politiewoordvoerder niet zeggen.

In sloot gesprongen

Het appartement brandde maandag volledig uit. Bewoners van de flat zijn geëvacueerd maar konden later weer terug hun woning in. Lokale media meldden dat een van de slachtoffers het gebouw uit rende en in een sloot sprong voor verkoeling. Daar werd hij later door hulpdiensten uitgehaald. Een ander slachtoffer zou bij de buren onder de douche zijn gesprongen.