Trump bereid tot topontmoeting met Iraanse leider Rohani

Irandeal De Amerikaanse regering hervat komende maand economische sancties tegen Iran. Tegelijkertijd wil Trump zonder voorwaarden praten.

De Amerikaanse president Donald Trump is bereid om de Iraanse president Hassan Rohani zonder voorwaarden te ontmoeten op een tijdstip van zijn keuze, als Rohani dat zou willen. Dat heeft Trump maandag gezegd in Washington.

„Als ze een ontmoeting willen, zal ik ze ontmoeten op welk tijdstip ze maar willen”, zei Trump in antwoord op mediavragen na zijn ontmoeting met de Italiaanse premier Giuseppe Conte in het Witte Huis. „Er is niets mis met elkaar ontmoeten.”

Met zijn uitspraak sloeg Trump een drastisch andere toon aan vergeleken met zijn recente retoriek ten aanzien van Iran. Eerder deze maand waarschuwde hij Iran, in reactie op een dreigement van Rohani, in een tweet in kapitalen om de Verenigde Staten niet te bedreigen: „Bedreig de VS nooit maar dan ook nooit meer, anders zul je de gevolgen ondervinden zoals weinigen in de historie hebben ervaren. We zijn niet langer een land dat jullie krankzinnige teksten van dood en verderf accepteert, wees voorzichtig.”

Respect

Spanningen tussen de twee landen zijn opgelopen sinds Trump de VS in mei onttrok aan het nucleaire akkoord met Teheran, in 2015 gesloten onder zijn voorganger, Barack Obama. Zijn regering hervat komende maand economische sancties tegen Iran die waren opgeschort onder het internationale verdrag.

Hamid Aboutalebi, een adviseur van Rohani, schreef in reactie op Twitter dat „een terugkeer naar het nucleaire akkoord” en „respect voor de rechten van de Iraanse natie” aan gesprekken vooraf zouden moeten gaan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo steunde maandag de uitspraak van Trump, maar verbond er wel voorwaarden aan, zei hij tegen de zender CNBC: „Als de Iraniërs aantonen bereid te zijn om fundamentele veranderingen aan te brengen in de manier waarop ze hun eigen bevolking behandelen, hun slechte gedrag verminderen en het ermee eens zijn dat het de moeite waard is om een nucleair akkoord te sluiten waarbij proliferatie werkelijk wordt voorkomen, dan is de president bereid om met hem te praten.”

Trump schildert zichzelf graag af als een leider die dingen voor elkaar krijgt bij persoonlijke ontmoetingen, zoals zijn historische top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, vorige maand, en zijn recente onderhoud met de Russische president Vladimir Poetin in Helsinki. Beide ontmoetingen hebben echter felle kritiek geoogst, niet alleen van politieke tegenstanders van Trump maar ook van Republikeinse partijgenoten van de president.

„Een nieuw recept voor een slechte uitkomst”, liet senator Bob Menendez aan persbureau AP weten. „Het is net als met Noord-Korea. Geen voorwaarden, geen voorbereiding. En wat is de uitkomst? Kim Jong-un is van internationale paria verworden tot iemand die een gelegitimeerde staatsman is.”

Dinsdag werd bekend dat Kim een officiële uitnodiging heeft gekregen voor de Asian Games in de Indonesische hoofdstad Jakarta, die over tweeënhalve week beginnen.