Gewonde Nederlandse vrouw ondergebracht in safehouse Tadzjikistan

Ze is ondergebracht in een safehouse, bevestigt een medewerker van de Duitse ambassade. Terreurbeweging IS lijkt achter de aanslag te zitten.

De Tadzjikistaanse minister van Binnenlandse Zaken Ramazon Hamro Rahimzoda op een persconferentie maandag.
De Tadzjikistaanse minister van Binnenlandse Zaken Ramazon Hamro Rahimzoda op een persconferentie maandag. Foto Sjodmon Cholov/AFP

Kim Postma, de Nederlandse vrouw die zondag gewond raakte bij een aanslag in Tadzjikistan, is weg uit een ziekenhuis in de hoofdstad Doesjanbe en ondergebracht in een safehouse. Dat bevestigt een medewerker van de Duitse ambassade in Doesjanbe, die haar daarmee geholpen heeft.

Volgens de Duitse diplomaat (Nederland heeft geen diplomatieke vertegenwoordiging in het Centraal-Aziatische land) was dat op verzoek van Postma zelf. “Ze was niet ernstig fysiek gewond en wilde naar een rustige en veilige plaats gebracht worden”, aldus de ambassademedewerker. Waar precies, wil de diplomaat om veiligheidsredenen niet zeggen. De Duitsers hebben contact met de Nederlandse ambassade in Astana in Kazachstan.

Zondag werd een groep fietsers in Tadzjikistan aangevallen. Daarbij vielen vier doden, waaronder de 56-jarige René Wokke, de partner van Kim Postma. Wokke en Postma waren bezig aan een fietstocht van Bangkok (Thailand) naar Teheran (Iran). Ze wilden niet door het onveilige Afghanistan rijden, dus stippelden ze hun route uit via Tadzjikistan.

Lees ook: Aangevallen Nederlands stel fietste van Bangkok naar Teheran

De vier dodelijke slachtoffers - naast Wokke twee Amerikanen en een Zwitser - maakten deel uit van een groep van zeven fietsers. Zij werden aangereden door een auto. Dat was een opzettelijke actie, liet de politie maandag al weten. Ten minste één van de fietsers werd na de botsing nog met een mes gestoken.

IS waarschijnlijk achter aanslag

Het lijkt erop dat de aanslag het werk was van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De organisatie eiste de aanval maandagavond al op, maar die claim werd aanvankelijk nog met scepsis begroet. IS zegt wel vaker verantwoordelijk te zijn voor aanslagen waar het later niets mee te maken blijkt te hebben. Dinsdag dook echter een filmpje op waarin de vijf aanslagplegers onder een IS-vlag hun loyaliteit betuigen aan het terreursyndicaat en diens leider Abu Bakr al-Baghdadi.

“Tadzjikistan is een land geworden van ongeloof en afvalligheid”, verklaren de mannen op de beelden. “Dit is een loyaliteitsverklaring aan Abu Bakr al-Baghdadi. Dit is een waarschuwing aan de ongelovigen: het woord van God zal overwinnen.”

Eerder op de dag stelde het Tadzjiekse ministerie van Binnenlandse Zaken nog dat de aanslagplegers lid waren van een verboden islamitische partij. Het brein achter de aanval is opgepakt en zou bekend hebben dat hij enkele malen naar Iran is geweest voor ideologische en militaire trainingen. De partij in kwestie, de Islamitische Renaissancepartij van Tadzjikistan, ontkende iets met de aanslag te maken te hebben.

Lees ook: Moeten we meer terreur uit Centraal-Aziatische hoek vrezen?

De daders zouden hebben geprobeerd naar Afghanistan te vluchten toen zij werden gedood. Eén van hen werd later opgepakt, een ander werd bij de actie zondag doodgeschoten. Drie anderen werden maandag doodgeschoten door de autoriteiten. Foto’s van hun toegetakelde lichamen werden op de site van het ministerie gepubliceerd.

Radicalisering

Islamitische bewegingen zijn al tientallen jaren actief in Centraal-Azië en kenden een opleving na de val van de Sovjet-Unie. Sinds 9/11 werden zij scherper in de gaten gehouden. De Tadzjiekse autoriteiten en die in het naburige Oezbekistan treden hard op tegen actieve aanhangers van de islam. Vooral sinds IS in 2014 opkwam en veel jonge, vaak werkloze mannen uit de regio trekt. Ook de sinds 1992 regerende president Rachmon is een fervent tegenstander van de orthodoxe islam.

Ironisch genoeg leidt het harde optreden volgens deskundigen juist tot radicalisering van moslims. Honderden Tadzjiekse mannen zouden zich bij IS in Irak en Syrië hebben aangesloten. Ingezetenen van Tadzjikistan en Oezbekistan pleegden in recente jaren enkele aanslagen uit naam van IS in Rusland en Europa.