Samsung krijgt nieuwste smartphone slecht verkocht

Kwartaalcijfers De markt voor smartphones raakt verzadigd. Voor Samsung is het steeds moeilijker om te verrassen met nieuwe snufjes.

Zuid-Koreanen proberen de Galaxy S9 in Seoul.
Zuid-Koreanen proberen de Galaxy S9 in Seoul. Foto AP

Samsung heeft moeite zijn nieuwste telefoon, de Galaxy S9, aan de man te brengen. Dat meldde het Zuid-Koreaanse electronicaconcern dinsdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De omzet van Samsung liep terug.

Begin deze maand had Samsung al in voorlopige cijfers voorgesorteerd op slechtere prestaties dan een jaar eerder, maar de resultaten in het tweede kwartaal vielen lager uit dan analisten hadden gedacht.

De „tegenvallende verkoop” van de in februari geïntroduceerde Galaxy S9 kwam na jarenlange gestage groei.

Minder omzet

In het tweede kwartaal kwam Samsungs omzet uit op ruim 58.000 miljard won, bijna 45 miljard euro. Een jaar eerder was nog 61.000 miljard won. De nettowinst kwam uit op (omgerekend) 8,9 miljard euro. Een fractie lager dan in 2017.

De markt voor smartphones raakt verzadigd, ook andere electronicaconcerns hebben daar last van. Voor Samsung is het steeds moeilijker om consumenten te verbazen met nieuwe snufjes.

Maar de markt leek concurrent Huawei dinsdag niet te deren. De Chinese maker van netwerkapparatuur en smartphones, rapporteerde dinsdag een omzetgroei van 15 procent, naar omgerekend bijna 41 miljard euro. Doorgaans zijn telefoons van Huawei een stuk voordeliger van die van Samsung of concurrent Apple.

Samsung wil het tij keren door het introduceren van nieuwe modellen. In augustus wil het elektronicaconcern versneld de Note 9 uitbrengen en misschien verschijnt begin volgend jaar zelfs een opvouwbare telefoon, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

Chips gaan goed

Niet alle divisies van Samsung, de grootste maker van smartphones ter wereld, zitten in het slop. De afdeling die computerchips maakt, een zeer belangrijk onderdeel voor Samsung, groeide nog steeds hard, meldde het bedrijf. Vorig jaar passeerde Samsung Intel al na een kwart eeuw als grootste chipmaker wereldwijd.

Correctie (1 augustus 2018): in een eerdere versie stonden de bedragen in Zuid-Koreaanse won niet correct opgetekend. Waar miljoen stond, werd miljard bedoeld.