Recensie

Recensie Film

In ‘Darkest Minds’ moeten de vuurspuwers dood

Fantasy ‘The Darkest Minds’ moet de opening zijn van een nieuwe fantasy-reeks voor tieners. Maar het eerste deel hangt van onaannemelijkheden aan elkaar.

Ruby (Amandla Stenberg) heeft geheime krachten.
Ruby (Amandla Stenberg) heeft geheime krachten.

De laatste jaren is de ene na de andere filmserie voor tieners gelanceerd: Twilight, The Hunger Games, Insurgent, The Maze Runner. Maakt een nieuwe reeks nog kans? The Darkest Minds is gebaseerd op de gelijknamige serie boeken van Alexandra Bracken (1987), in totaal zes delen. Filmstudio 20th Century Fox kocht de rechten en zal vermoedelijk het tweede deel het groene licht geven als de eerste film een succes is.

The Darkest Minds speelt zich af in de nabije toekomst. Een mysterieus virus heeft 90 procent van alle kinderen gedood. De weinige overblijvers ontwikkelen bovennatuurlijke gaven en worden opgevangen in speciale kampen. Zogenaamd om ze te beschermen maar er is een andere reden: de overheid is doodsbang voor hun bijzondere krachten. Deze krachten worden gerubriceerd op kleur, waarbij groen staat voor hyperintelligentie, blauw voor het kunnen verplaatsen van voorwerpen middels geestkracht en oranje voor tieners die controle hebben over iemands gedachten en gevoelens. Rood (vuurspuwen) is de hoogste. Wie oranje of rood is, is te gevaarlijk en wordt vermoord.

De zestienjarige Ruby valt in de categorie oranje maar ze doet er alles aan om dat te verbergen. Ze ontsnapt uit de zwaarbewaakte overheidsinstelling en sluit zich aan bij drie andere tieners. Zij gaan op zoek naar rebelse soortgenoten om met zijn allen de overheid te verslaan. The Darkest Minds schetst deze wereld – er moet veel uitgelegd worden – en laat zien hoe de zwarte Ruby verliefd wordt op de witte Liam. Dat laatste heeft dan weer niets met de kleurcategorieën te maken, maar is een kwestie van pigment. Hun liefde levert allerlei complicaties op en een emotioneel einde.

Bijster origineel is het allemaal niet, al is het een verademing om een gekleurd meisje als hoofdpersoon te hebben. Het verhaal wordt bovendien rommelig verteld, met talloze onaannemelijkheden. Denken dat de doelgroep zich daar niet aan zal storen, is waarschijnlijk een misvatting. Dus of dat tweede deel er daadwerkelijk komt, is nog maar de vraag.