Drie Russische journalisten gedood in CAR

Volgens Russische media waren de journalisten in de Centraal Afrikaanse Republiek om een documentaire te maken over de aanwezigheid van Russische huurlingen in het land.

Centraal Afrikaanse Republiek.
Centraal Afrikaanse Republiek. Foto Florent Vergnes / AFP

Drie Russische journalisten zijn in de nacht van maandag op dinsdag vermoord in de buurt van Sibut, in het centrum van de Centraal Afrikaanse Republiek. Dat meldt persbureau AFP. De toedracht is nog onduidelijk. Volgens AFP zijn de lichamen van de drie mannen achtergelaten bij een basis van de VN-missie in de CAR (Minusca). De daders zijn nog niet gepakt.

Mogelijk gaat het om een roofoverval. Woensdag lieten de autoriteiten weten dat de lokale, islamitische rebellengroep Séléka mogelijk achter de aanval zit. Séléka is een coalitie van politieke partijen en rebellengroepen en hief zichzelf in 2013 op, nadat Séléka-leider dat jaar president was geworden (hij trad enkele maanden later af). Splintercellen van de groepering pleegden de afgelopen jaren echter verschillende gewapende aanslagen.

Lees ook: ‘Genocide dreigt in Centraal-Afrikaanse Republiek’

De drie - regisseur Aleksandr Ratorgoejev, journalist Orchan Dzjemal en cameraman Kirill Radtsjenko, waren in Rusland bekende journalisten. Zij waren in het land om een documentaire te maken over het mysterieuze Russische huurlingenbedrijf ‘Wagner’, in opdracht van de organisatie van de Russische oppositiepoliticus en ex-oligarch Michaïl Chodorkovski. In eerste instantie meldden Russische media dat een van de drie een perskaart van dagblad Izvestia bij zich had, maar die krant ontkende journalisten naar de CAR gestuurd te hebben. Volgens een woordvoerder van de organisatie waren de drie op weg naar een afspraak met hun fixer en hadden zij geld en apparatuur ter waarde van 8.000 dollar bij zich.

Volgens de burgemeester van Sibut, Henri Depele, werden de drie mannen en hun chauffeur overvallen op zo’n 23 kilometer van Sibut. Gewapende mannen zouden uit de bosjes zijn gesprongen en het vuur hebben geopend op de auto van de mannen. Alleen de chauffeur zou de aanval hebben overleefd.

In Rusland is geschokt gereageerd op de dood van de drie, de autoriteiten stellen een onderzoek in.

Huurlingen

Rusland is begin dit jaar door de Verenigde Naties gemachtigd om militaire training te geven aan de krijgsmacht van de CAR. Er zouden vijf militaire en ongeveer 170 civiele ‘instructeurs’ aanwezig zijn in het Afrikaanse land, waar sinds 2012 een hevige burgeroorlog woedt. Zij zouden twee bataljons van in totaal zo’n 1.300 soldaten trainen. Ook levert Rusland wapens aan de regering.

Lees hier over de Wagner Group: Trollenfabriek geleid door Kremlin-kok

Of de civiele ‘instructeurs’ van de Wagner Group zijn, is niet duidelijk. Officieel ontkent Rusland dat de huurlingenorganisatie betrokken is bij buitenlandse missies. Maar volgens eerdere berichtgeving van de Franse krant Le Monde, de Russische krant Novaya Gazeta en het radiostation France Europe1 was Wagner ook aanwezig in Oekraïne, Syrië en Soedan.

De trainingsmissie in de CAR heeft officieel als doel om het leger te versterken, aangezien een groot deel van het land wordt gecontroleerd door gewapende groeperingen. Maar Rusland probeert zijn invloed te versterken in een strategisch belangrijk Afrikaans land. Eerder was Frankrijk militair aanwezig in de CAR, maar sinds eind 2016 niet meer.