Chef-dirigent Gatti schakelt ‘reputatiedokter’ in na aantijgingen

#MeToo KCO-chefdirigent Gatti ontkent twee beschuldigingen van ongewenste intimiteiten met zangeressen. En excuseerde zich opnieuw, mocht hij ooit een niet-respectvolle indruk op vrouwen hebben gemaakt.

Chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest Daniele Gatti
Chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest Daniele Gatti Foto ANP/ Remko de Waal

Chef-dirigent Daniele Gatti (56) van het Koninklijk Concertgebouworkest heeft dit weekeinde een Amerikaans pr-bureau in de arm genomen om reputatieschade tegen te gaan, Reputation Doctor LLC. Hij doet dit nadat hij vorige week in The Washington Post door twee zangeressen werd beschuldigd van ongewenste intimiteiten, in 1996 en 2000. Gatti ontkent de beschuldigingen en heeft via het bureau opnieuw zijn excuses aangeboden aan vrouwen als die zich mogelijk niet respectvol door hem bejegend hebben gevoeld. Hij meldt op dit vlak ‘meer bewust’ met vrouwen te zullen omgaan.

Het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam wil niet reageren op de beschuldigingen. Orkestdirecteur Jan Raes liet zowel voor als na het weekeinde via een woordvoerder weten „geen reactie te geven tot we de gelegenheid hebben gehad deze materie zorgvuldig te bekijken”.

Gatti meldde donderdag in een eerste reactie in The Washington Post verbaasd te zijn over de beschuldigingen. „Altijd als ik iemand benaderde, deed ik dat met de volle overtuiging dat de interesse wederzijds was. De genoemde feiten vonden lang geleden plaats. Als ik iemand gekwetst heb, bied ik mijn excuses aan.”

Via zijn pr-bureau, gespecialiseerd in grote crises, kwam hij zondag opnieuw met een verklaring met excuses „vanuit de grond van mijn hart, aan alle vrouwen die ik in mijn hele leven heb ontmoet, vooral zij die vinden dat ik ze niet met het respect en de waardigheid heb behandeld dat ze zeer zeker wel toekomt. Vanaf dit moment zal ik me meer bewust zijn van mijn gedrag en interacties met alle vrouwen, jong en oud, om me ervan te vergewissen dat geen enkele vrouw zich ooit meer ongemakkelijk voelt, met name de vrouwen met wie ik beroepshalve binnen de klassieke muziek te maken heb. I am truly sorry.

Concertmeester William Preucil van het Cleveland Orchestra (een van de beste orkesten in de Verenigde Staten), die in het Washington Post-artikel ook van ongewenste intimiteiten werd beticht, is tot nader order geschorst.