In beeld

Tropenmuseum Things that matter

Het Tropenmuseum in Amsterdam heeft een nieuwe opstelling van de vaste collectie. Aan de hand van tien vragen selecteerde het museum voor ‘Things that Matter’ uit bijna 450.000 voorwerpen tien objecten die een grote persoonlijke betekenis hebben voor mensen vandaag de dag. Bij iedere vraag portretteerde fotograaf David Vroom iemand die een bijzondere band heeft met een object. Zo toont hij de Syrische asielzoeker Mostafa, die zijn huissleutels uit Aleppo altijd bij zich heeft als tastbare herinnering aan zijn ‘thuis’. Bij de vraag ‘Wat wil jij zeggen met je kleding?’ fotografeerde Vroom de student antropologie Tess in traditionele Marker klederdracht. Voor Tess is het belangrijk dat de kleding uit haar thuisdorp niet verdwijnt. Lees ook de recensie van Things That Matter.
Marian Marian draagt als Wintipriesteres altijd traditionele Surinaamse kleding. "Ik heb echt meer dan honderd hoofddoeken."
Foto David Vroom
Mevrouw Lans en kleinzoon Dwight. Door het project 'Album zoekt familie' vonden families hun fotoalbums terug die ze tijdens de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië waren kwijtgeraakt. "Door dat boek is ze helemaal gaan opbloeien."
Foto David Vroom
Richard, tentoonstellingsmaker bij het Tropenmuseum. Richard vroeg Chief Shaka Zulu uit New Orleans, die een heel jaar lang aan dit carnavalskostuum werkte, naar de religieuze verwijzingen in het kostuum. "Het is vooral feest, maar daarin verweven zit een soort maatschappijkritiek."
Foto David Vroom
Mostafa Toen Mostafa van Syrië naar Nederland vluchtte, nam hij zijn huissleutels mee. Het enige wat nog over is van zijn huis. "De sleutel heeft niet te maken met het gebouw, maar met gevoel."
Foto David Vroom
Peter Dreadlocks horen bij de rastafari. Hoe is het om ze als witte niet-rastafari te dragen? "Ik geneerde me altijd voor mijn haar totdat ik die dreadlocks kreeg."
Foto David Vroom
Tess Student antropologie Tess uit Marken reist de hele wereld over, maar vindt het belangrijk dat Marker klederdracht niet uitsterft. "Ik voel een transformatie wanneer ik dit draag."
Foto David Vroom
Nilton. Toen kunstenaar Nilton van Brazilië naar Nederland verhuisde, maakte hij voor ieder van zijn goden een stoel. "Een leven zonder geloof kan ik niet bevatten."
Foto David Vroom
Robert Robert wil heel graag kinderen, maar hij is alleenstaand. "Ik denk altijd: hoe zouden die sneakers nou bij mijn kindje passen?"
Foto David Vroom