Taxistaking in Spaanse steden treft toeristen

Protest tegen Uber Vrijdag begon in Barcelona een staking van taxichauffeurs die snel door collega’s in andere Spaanse steden is overgenomen. Vooral op vliegvelden en stations leidt dit tot grote problemen.

Taxichauffeurs blokkeren met hun taxi's de weg op 30 juli, in Barcelona.
Taxichauffeurs blokkeren met hun taxi's de weg op 30 juli, in Barcelona. Foto Eric Fontcuberta/EPA

Een taxistaking die vrijdag in Barcelona is begonnen, breidt zich uit naar verscheidene andere Spaanse steden en treft, middenin het vakantieseizoen, veel toeristen.

Sinds zaterdag tonen de taxichauffeurs in de hoofdstad Madrid zich solidair met hun Catalaanse collega's in een protest tegen Uber en Cabify, die geen speciale licenties nodig hebben.

Ook in steden als Valencia, Málaga en Alicante heeft een deel van de taxichauffeurs het werk neergelegd. De verwachting is dat in de regio’s Navarra, Aragón, Baskenland en de Balearen ook acties zullen volgen.

Hiermee worden met name toeristen getroffen in één van de drukste weken van het hoogseizoen. De problemen zijn het grootste bij vliegvelden en stations. De Spaanse autoriteiten proberen zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor het probleem. Vandaag zou er opnieuw overleg zijn met de taxibedrijven.