Tadzjikistan

Nederlandse dode en gewonde bij aanrijding

Bij een aanrijding in de zuidelijke regio Danghara in Tadzjikistan zijn zondag vier buitenlandse fietsers om het leven gekomen, onder wie een Nederlander. Tadzjiekse autoriteiten spreken van een verkeersongeluk: een automobilist zou de groep hebben aangereden en zijn gevlucht. Volgens berichten in lokale media gaat het mogelijk om een aanslag. Het Tadzjiekse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt tegen persbureau AFP dat de groep bestond uit twee Nederlanders, twee Amerikanen en nog eens drie andere buitenlanders. Het Nederlandse dodelijke slachtoffer is een man van 56. Een Nederlandse vrouw van 56 raakte gewond, zo maakte het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zondagavond bekend. De Amerikaanse ambassade bevestigt dat bij de aanrijding ook twee Amerikanen zijn omgekomen. Het incident vond om circa 15.30 uur lokale tijd plaats op zo’n 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Doesjanbe. In een verklaring meldt het Tadzjiekse ministerie dat drie fietsers op slag dood waren en een later overleed in het ziekenhuis. De gevluchte automobilist zou een 21-jarige Tadzjiek zijn op wiens auto later sporen van het ongeluk werden gevonden. Volgens het Tadzjiekse ministerie kwamen bij een arrestatiepoging twee verdachten om het leven, een derde zou zijn gearresteerd. Onduidelijk is of de automobilist werd gedood. Een woordvoerder van het Tadzjiekse ministerie van Binnenlandse Zaken kon tegenover NRC zondagavond niets zeggen over de toedracht van het incident. (NRC)