Tadzjikistan

Nederlandse dode en gewonde bij aanrijding, Tadzjiekse minister BZ spreekt van ‘misdaad’

Bij een aanrijding in de zuidelijke regio Danghara in Tadzjikistan zijn zondag vier buitenlandse fietsers om het leven gekomen, onder wie een Nederlander. De groep bestond uit twee Nederlanders, twee Amerikanen, een Zwitser en twee andere personen, onder wie volgens Tadzjiekse media een Fransman. Het Nederlandse dodelijke slachtoffer is een man van 56, een Nederlandse vrouw (58) raakte gewond, aldus het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook de twee Amerikanen en mogelijk de Zwitser kwamen om. Volgens Tadzjiekse autoriteiten is er geen sprake van een ongeluk, zoals eerst werd gedacht, maar van een gewapende aanval. Rond 15.30 uur lokale tijd reed een auto met meerdere inzittenden op de groep in. In een persconferentie maandagochtend sprak de Tadzjiekse minister van Binnenlandse Zaken van een „schandelijke misdaad”. Tijdens de arrestatie van de daders kwam één persoon om het leven, werd één persoon aangehouden en sloegen er drie op de vlucht. De gedode man zou een vuurwapen bij zich hebben. President Rachmon heeft de betrokken landen condoleances overgebracht. (NRC)