In beeld

Stemmen na Mugabe: lange rijen voor stembureaus in Zimbabwe

Na de coup vorig jaar, de machtsovername door Emmerson Mnangagwa en een aanslag op een bijeenkomst van regeringspartij Zanu-PF, gaan kiezers in Zimbabwe maandag naar de stembus. Het zijn de eerste presidentsverkiezingen zonder Robert Mugabe, die 37 jaar aan de macht was.

Een oudere vrouw brengt haar stem uit in het township Mbare in de hoofdstad Harare.
Foto Marco Longari/AFP
Bij sommige stembureaus stonden mensen al vroeg in de rij om hun stem uit te brengen.
Foto Luis Tato/AFP
Foto Luis Tato/AFP
Deze vrouw, lid van een lokale kerkgemeenschap, bidt voor een stembureau in Mbare, een wijk van Harare.
Foto Marco Longari/AFP
Oppositieleider Nelson Chamisa (links in beeld) vlak voordat hij zijn stem gaat uitbrengen in een stembureau in Harare. Chamisa (40) is de jongste presidentskandidaat en geldt als de belangrijkste uitdager van zittend president Emmerson Mnangagwa.
Foto Zinyange Auntony/AFP
Veel mensen nemen jonge kinderen mee naar de stembureaus. Op sociale media plaatsen jongeren foto’s van de snacks die ze bij zich hebben voor in de rij.
Foto Luis Tato/AFP
Om te voorkomen dat mensen vaker gaan stemmen, kleurt een lid van het stembureau de vinger van een kiezer in met onuitwisbare inkt. Deze foto is gemaakt in Kwekwe, een stad in het midden van het land.
Foto Jekesai Njikizana/AFP
Naar verwachting zullen veel jongeren die voor het eerst mogen stemmen, naar de stembureaus komen. Bijna de helft van de geregistreerde kiezers is jonger dan 35. In het hele land zijn meer dan 10.000 stemlokalen.
Foto Patrick Meinhardt/AFP
Een kieslokaal in het township Makokoba, in de zuidwestelijke stad Bulawayo. Behalve voor de presidentskandidaten, brengen Zimbabweanen maandag ook een stem uit in lokale en parlementsverkiezingen.
Foto Patrick Meinhardt/AFP
Een beveiliger wijst een kiezer de weg naar de stembus. In de aanloop naar de verkiezingen van deze maandag hebben internationale waarnemers de hoop geuit dat de Zimbabweanen hun stem vrij mogen uitbrengen. Zij waren wel bezorgd over intimidatie van kiezers, vooral op het platteland.
Foto Philimon Bulawayo/Reuters
President Emmerson Mnangagwa heeft gestemd, in een stemlokaal in de stad Kwekwe. Mnangagwa, bijgenaamd 'De Krokodil',was een belangrijke leider in de onafhankelijkheidsstrijd van Zimbabwe en knapte daarna ‘vuile klussen’ op voor machthebber Mugabe, die meer dan dertig jaar president was van het land. Vorig jaar werd Mnangagwa door Mugabe ontslagen als vicepresident; daarna zette hij de coup op tegen de vader des vaderlands.
Foto Philimon Bulawayo/Reuters
Zo’n honderd internationale waarnemers mogen de verkiezingen observeren. Zestien jaar geleden mochten voor het laatst waarnemers Zimbabwe in.
Foto Philimon Bulawayo/Reuters
In totaal zijn er 23 kandidaten voor het presidentschap. Er doen ruim honderd politieke partijen mee.
Foto Alex McBride/AFP
In de wijk Mbare in Harare wacht een jongen buiten het stemlokaal op zijn moeder.
Foto Luis Tato/AFP
De stembureaus sluiten maandagavond om zeven uur (dezelfde tijd in Nederland). Aan de BBC lieten waarnemers weten dat vroeg in de middag de opkomst in hoofdstad Harare tussen de 75 en 85 procent lag.
Foto Mike Hutchings/Reuters