PostNL mag komend jaar posttarieven verhogen

Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt maandag gemeld. Of de tarieven voor brieven en pakketjes daadwerkelijk omhooggaan, moet nog worden bepaald door de postdienst.

Foto Bas Czerwinski/ANP

Postbedrijf PostNL mag de post- en pakkettarieven komend jaar met maximaal 14,2 procent verhogen. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) maandag bepaald. De tarieven mogen volgens de toezichthouder stijgen omdat mensen al jaren achtereen minder briefpost versturen en de kosten voor PostNL daardoor hoger uitvallen.

Een postzegel, nu nog 83 cent per stuk, kan daardoor in 2019 maximaal 94,8 cent gaan kosten. Welke prijzen PostNL in 2019 werkelijk gaat hanteren, wordt waarschijnlijk pas eind dit jaar duidelijk. PostNL moet nu een concreet tariefvoorstel doen, dat de ACM moet goedkeuren.

Vorig jaar mocht het postbedrijf de prijzen al met 7 procent verhogen. De prijs van een postzegel ging toen van 78 cent naar 83 cent. De postbezorger kampt met een dalend onderliggend bedrijfsresultaat, het bedrag dat overblijft als de bedrijfskosten van de netto-omzet worden afgetrokken. Dit bedrag daalde afgelopen jaar met 20 miljoen euro. Daarentegen nam de winst over 2017 met 13 miljoen toe. Toch besloot PostNL om in februari dit jaar een groot aantal banen te schrappen om zo 40 miljoen euro te besparen.